Canon 24-105/4 sam sie wysuwa
Witam, mam pytanko odnośnie obiektywu Canona 24-105/4 - czy podczas np chodzenia z puszką zawieszona na ramieniu kiedy obiektyw jest uwieszony do dołu u Was też sam się wysuwa? Troche to irytujące (miałem kiedyś sigme +/- 135--400 - ale to była kobyła straszna i dość leciwa więc jej się nie dziwiłem), a pytam dlatego, że akurat i tak odsyłam obiektyw na gwarancje (zablokowany pierścień manualnego ostrzenia - AF działa :shock: ) i nie wiem czy przy okazji upomnieć się też o problem z rozsuwaniem, czy po prostu ten model tak ma ?
Odp: Canon 24-105/4 sam sie wysuwa
w wątku o tym obiektywie jest o tym wspomniane
wysuwa sie
U mnie przy większych wstrząsach wyłazi na 5-6mm i zatrzymuje się.
J.w. wysuwa się. Nie ma się czym przejmować , to niegroźne.
Mój ma ok roku i jak noszę czasem morską w dół też się wysówa. Nie całkiem ale jednak.
Obiektywy z zewnętrzną rotacją tak mają i nie należy tym się przejmować.
Doszły mnie słuchy, że obiektyw kumpla kuzyna który chodził z siostrą sąsiadki......... nie wysuwa się, stąd pytanie ;] Ale skoro to normalka to muszę nauczyć się z tym żyć... albo zamienić na jakaś stałeczke. Dzięki za info.
W którymś wątku pisałem jak zabezpieczam w/w obiektyw 2 gumkami recepturkami i to zdaje egzamin. Te obiektywy tak mają i trzeba się z tym pogodzić.
Ma sie nie wysuwac. Naprawa nie jest skomplikowana.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Obiektywy z zewnętrzną rotacją tak mają i nie należy tym się przejmować.
A co to znaczy "z zewnetrzna rotacja" , bo jesli chodzi o krecona morde, to 24-105 tak nie ma. A jesli chodzi o wysuwanie sie pod wlasnym ciezarem, to jest to niesprawnosc - ten obiektyw nie powinien sie sam wysuwac. Latwo to naprawic , bo usterka dotyczy pierscienia ostrosci , do ktorego dojscie nie jest problemem. PS: Sorki za poprzedniego posta - wdarl sie na forum nielegalnie i zostal przeoczony - jesli moge , to prosze o jego usuniecie.