Canon 6d vs 7d mark ii czy 5d mark iii
Witam , używam sony a99 lecz przesiadam się na system canon i nie mam o nim zero pojęcia dlatego proszę was o pomoc . Chce czystych opinii żadnych testów itd .
Używać będę w zawodzie do portretów , sesji ślubnych i plenerowych , a hobbystycznie do makro , krajobrazu i zdjęć nieba ( gwiazdy )
Więc zakres mam duży . Sony sprawdza się świetnie lecz ma za słabe iso . I akurat otrzymam dotacje 22 000 zł na otwarcie działalności więc myślę o zmianie systemu .
Proszę również rozważyć to , że mam zamiar zakupić jakiś teleobiektyw dość jasny lecz wystarczy f4 do 6tysiecy a także jakieś 85 , 90 lub 100 do makro i 135 do portetu lub 85 a także 35 saymang 1.4 który mam do sony i spisuje się lepiej niż jego odpowiednik za 5,6 tys a także od znajomego odpowiednika nikona w podobnej cenie .
Więc czekam na komentarze
Odp: Canon 6d vs 7d mark ii czy 5d mark iii
Tu chyba nie powinno być wielkiego dylematu. Jeżeli w ogóle bierzesz pod uwagę 7d2, i chcesz robić śluby a masz środki na zakup, to 5d3 bo różnica w jakości obrazu z 6d będzie raczej pomijalna.
tak tylko biorę też obiektywy pod uwagę a nie wiem czy się zmieszczę z nimi + 5d mark iii
Cytat:
Zamieszczone przez
inount
Używać będę w zawodzie do portretów , sesji ślubnych i plenerowych
7DII odpada w tym zastosowaniu (IMHO)
jakiś ciekawy tele obiektyw do niego ? i portret ?
--- Kolejny post ---
Carl Zeiss Otus 85 mm f/1.4 dostanę gdzieś to szkło ?
--- Kolejny post ---
http://www.e-fotojoker.pl/carl-zeiss-planar-t*85-f-14-%28canon%29-80042183-007#.VQnTsI6G-hs to ten obiektyw ?
--- Kolejny post ---
Canon obiektyw EF 135mm f/2 L USM jak poleciacie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
inount
Carl Zeiss Otus 85 mm f/1.4 dostanę gdzieś to szkło ?
A po kiego Ci otus..? toż to manual jest i na dodatek drogi jak nie wiem co. Już bym wolał L 1.2
kup korpus i obiektyw do roboty, bo jak czytam że dotacje urząd roz.... na jakieś hobbystyczne macro i krajobrazy to już sam nie wiem czy lepiej rozdać na jakieś hobbystyczne zabawy bezrobotnych czy na ośmiorniczki i ile bym nie myślał wychodzi mi że już lepiej na ośmiorniczki.
i nie ograniczałbym bym się do otusa - ostatnio ciekawą ofertę od phase one dostałem lepiej od razu "kupić" coś konkretnego.
Wiesz , moje zajęcia nie ograniczają się tylko do pracy , że idę na sesje i wracam do domu i body leży w szafie . Wręcz przeciwinie wole wyjść gdzieś i się zrelaksować po pracy pod presją wykonując zdjęcia z pasji a nie z wymogu do przeżycia
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
A po kiego Ci otus..? toż to manual jest i na dodatek drogi jak nie wiem co. Już bym wolał L 1.2
może i drogi ale za to jakoś zdjęć fenomenalna tymbardziej , ze go posiadam pod sony za 5,5k ale warto było .
--- Kolejny post ---
głównie pracuje na manual-ach pod sony
Cytat:
Zamieszczone przez
inount
moje zajęcia nie ograniczają się tylko do pracy , że idę na sesje i wracam do domu i body leży w szafie
Zdecyduj się:
-raz piszesz w czasie teraźniejszym a raz w przyszłym:
cytat:
Używać będę w zawodzie do portretów , sesji ślubnych i plenerowych , a hobbystycznie
Daj próbki twórczości fotograficznej,
wielu z nas chętnie sie zapozna i poduczy.
ciekawe czy we wniosku na dotację napisałeś że sprzęt zakupiony z dotacji będzie służył do relaksu i realizacji hobby? i ktoś to podpisał? w urzędzie pracy? czy może zamierzasz wydać dotację niezgodnie z wnioskiem :mrgreen:? internet nie jest anonimowy wbrew temu co ludzie myślą nie masz obaw że jakiś urzędnik przeczyta te posty?
cubbus -
u mnie na wsi mawiają że otus i dotacja to rozłączne zbiory - ktoś kto kupuje otusa nie potrzebuje dotacji :).