Aparat do astrofotografii
Witam
Obecnie posiadam Canona 650D i myśle nad przesiadką na coś lepszego. Aparat będzie głównie używany do filmowania (60%) i astrofotografii (35%). Naturalny wybór padł na Canona 7mk2. To dobry wybór? A może coś innego? System Canona jakoś specjalnie mnie nie trzyma, posiadam tylko jeden w miare porządny obiektyw, Sigme 18-35. W co warto inwestować?
Odp: Aparat do astrofotografii
Cytat:
Zamieszczone przez
stab
System Canona jakoś specjalnie mnie nie trzyma(...)
Ale w tym systemie nasz Canona 60d w wersji z filtrem ułatwiającym fotografowanie gwiazd. Bodajże c60dA, niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę.
Cytat:
Zamieszczone przez
stab
Witam
Obecnie posiadam Canona 650D i myśle nad przesiadką na coś lepszego. Aparat będzie głównie używany do filmowania (60%) i astrofotografii (35%). Naturalny wybór padł na Canona 7mk2. To dobry wybór? A może coś innego? System Canona jakoś specjalnie mnie nie trzyma, posiadam tylko jeden w miare porządny obiektyw, Sigme 18-35. W co warto inwestować?
Przede wszystkim, to co chcesz fotografować w tej Astrofotografii?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Ale w tym systemie nasz Canona 60d w wersji z filtrem ułatwiającym fotografowanie gwiazd. Bodajże c60dA, niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę.
Raczej odradzam. Można taniej kupić np Canona 450D i dać do zmodyfikowania;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Nie podważam zdania mistrza:)
Oj tam, słowiczek:). Jaki tam ze mnie mistrz. Po prostu siedzę w tym już trochę i wiem co nie co...
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Przede wszystkim, to co chcesz fotografować w tej Astrofotografii?
--- Kolejny post ---
więc zaczne od początku, moja druga połówka jest astrofizykiem, z racji tego jezdzi po całym świecie na obserwacje, a ja czasem się z nią zabieram po kosztach (obecnie jest w Chile, jednak dla drugiej osoby to już za duże koszta), warunki przy takich obserwatoriach są idealne do zabawy w astrofoto, na razie w gre wchodzi tylko sam aparat plus jakiś jasny szeroki kąt, w przyszłości może jakaś głowica do śledzenia ruchu gwiazd i slider do time-lapse i to chyba tyle.
Co do aparatu to myśle jeszcze nad Sony A7s, jednak to już troche wieksze koszta.
Przy takich założeniach proponuję:
- Aparat full frame - 5DMkII lub 6D
- jasne szkła
- porządny statyw a na nim Astrotrack
na początek to tyle powinno wystarczyć i da duże pole do rozeznania w temacie astrofotografii.
5dMkII raczej odpada, bo w grę wchodzą tylko używki, poza tym to już 6 letni aparat, 6D ostatnio macałem i jakiś taki strasznie plastikowy jest, statyw już jest Manfrotto MT190XPRO4 i do tego głowica video Manfrotto MVH502AH (jak pisałem moje główne zajęcie to filmowanie)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Masz jakieś sprawdzone zakłady do takiej przeróbki. Mam starego 10D którego myślałem zmodyfikować bardziej z myślą o fotografii podczerwonej, ale to ta sama modyfikacja o ile się nie mylę.
Cytat:
Zamieszczone przez
stab
5dMkII raczej odpada, bo w grę wchodzą tylko używki,)
Przecież to używka właśnie.