Sigma 24-105 F/4 A czy Canon 24-105 F/4L ?
Witam mam taki dylemat zakupowy.Akurat takiego przedziału ogniskowych mi potrzeba i myśl padła na takie dwa obiektywy.O Canonie chyba wszystko wiem natomiast z testów sigmy na różnych portalach wynika , że to naprawdę niezłe szkło.W tej chwili bardziej skłaniam się ku sigmie mimo trochę wyższej cenie.Dodam , że żadnych uprzedzeń do sigmy nie mam (mam 8mm fisheye i 12-24 mm i oba sobie chwale) .Co proponujecie?
Korpus to 5d mk2.
Pozdrawiam
roman
Odp: Sigma 24-105 F/4 A czy Canon 24-105 F/4L ?
Miesiac temu stałem przed podobnym dylematem. Pojechałem do sklepu gdzie mieli oba szkła, podpiąłem Canona i Sigmę, podpinałem też tamrona jako tanią alternatywę (28-75 - także fajne szkło za). Zrobiłem kilkanascie zdjęć jednym i drugim.
Canon dobry i lżejszy, Sigma lepsza ale cięższa. Bardzo mi przypadła do gustu. Kupiłem i jestem bardzo zadowolny. Podpięta jest do Canona 5D mk1. Na razie kilka spacerów było ale już ją lubię. A wykonanie jest po prostu pancerne.
Sigma to szkło na dzisiaj jeszcze dość egzotyczne i wciąż jest mało sampli. Miejmy nadzieję, że solidne wykonanie dotyczy również wnętrza i nie będzie problemów, dajmy na to, z tasiemkami.
Na pewno dużym plusem jest możliwość podłącznia USB Docka. Trudna decyzja.
Wybór trudny. W tej chwili Sigma trochę staniała i stała się realną konkurencją. Kilkakrotnie myślałem nad zakupem Sigmy lub Tamrona. Za każdym razem tchórzyłem i kupowałem Canona. Sigma optycznie troszkę lepsza, jednak AF podobno ciut wolniejszy. Żeby namieszać, to proponuję rozważyć Sigmę 24-70 2.8 lub trochę droższego Tamrona 24-70 2.8 ze stabilizacją. Zakres ogniskowych mniejszy, ale światło 2.8 daje większe możliwości zabawy z głębią ostrości i fotografowanie w gorszym oświetleniu.
Podobno sigma zakończyła produkcję tego szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Wybór trudny. W tej chwili Sigma trochę staniała i stała się realną konkurencją. Kilkakrotnie myślałem nad zakupem Sigmy lub Tamrona. Za każdym razem tchórzyłem i kupowałem Canona. Sigma optycznie troszkę lepsza, jednak AF podobno ciut wolniejszy. Żeby namieszać, to proponuję rozważyć Sigmę 24-70 2.8 lub trochę droższego Tamrona 24-70 2.8 ze stabilizacją. Zakres ogniskowych mniejszy, ale światło 2.8 daje większe możliwości zabawy z głębią ostrości i fotografowanie w gorszym oświetleniu.
24-105 na długim koncu daje bardzo ładny "kremowy" bokeh, nawt lepiej rozmywa niż tamron 28-75 na 2.8 i 75mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podobno sigma zakończyła produkcję tego szkła.
Tak może być, na Sigma Pro-centrum status niedostępny. Faktycznie jest za droga i sprzedaż nie była na dobrym poziomie.
Gdyby była o 1/3 tańsza od C to niejeden mógł się skusić.
sigma 24-105 ÂŤ Search Results ÂŤ Canon Rumors
Mam podobny dylemat i łakomym okiem patrzę na Canon EF 24-70 f/4.0 L IS USM.
Mi Sigma przypadła bardzo do gustu. W zasadzie największą jej wadą jest średnica filtrów 82mm. Poza tym AF cichy, celny, obrazek ostry (choć bez rekordów, ale nie o to chodzi).
No i stabilizacji nie słychać przy filmowaniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
HurricanE
24-105 na długim koncu daje bardzo ładny "kremowy" bokeh, nawt lepiej rozmywa niż tamron 28-75 na 2.8 i 75mm.
na długim końcu daje przede wszystkim kremowe mydło
miałem tak w 2 egzemplarzach, testy też to potwierdzają
chyba i tak kupię ten obiektyw, bo w tej cenie nie ma alternatywy (jest tylko tamron 28-75, ale ma słaby af i nie ma stabi)
sigma jest trochę lepsza, ale droższa, wycofana z produkcji (łaj?), no i nie chciałbym zaczynać przygody z nowym szkłem od wysyłania go do kalibracji
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
na długim końcu daje przede wszystkim kremowe mydło
miałem tak w 2 egzemplarzach, testy też to potwierdzają
chyba i tak kupię ten obiektyw, bo w tej cenie nie ma alternatywy (jest tylko tamron 28-75, ale ma słaby af i nie ma stabi)
sigma jest trochę lepsza, ale droższa, wycofana z produkcji (łaj?), no i nie chciałbym zaczynać przygody z nowym szkłem od wysyłania go do kalibracji
Oglądałem jedno szkło a zamówiłem drugie szkło - tak samo ostre (ostrzejsze od tamrona. To jest moja 5 sigma - nigdy nie miałem problmów z ostrością, tylko 70-200 2.8 miała FF ale skorygowałem go w puszce. A seria A sigmy ma USB dock i kalibrację można zrobić samemu.
Do wyboru mamy używaną sigmę 24-70 2.8 lub Sigma 24-105 lub Canon 24-105 lub canon 24-70 f4, lub tamron 24-70 f2.8 VC. Najlepiej wziąć każdy w rekę i i sprawdzić co nam pasuje.