Fotografia rodzinna, noworodkowa, ciążowa
Witajcie
Mam do zadysponowanie około 20-22 tyś zł na wyposażenie studia. Na dzień dzisiejszy mam zamiar zajmować się tylko fotografią dziecięcą, rodzinną i ciążową zarówno w studiu jak i w plenerze i teraz pytanie w jaki zestaw obiektywów i lamp powinnam się zaopatrzyć? Aparat który mam zamiar kupić to canon 6d + jakies szkiełka, dodatkowo będę w posiadaniu canona 600d ze skalibrowanym pod niego obiektywem sigma 35mm 1.4 Art . Rozważam zakup obiektywu Canon EF 24-70mm f/4L IS USM +jakieś światło ciągłe. Proszę o porady bo mam już mętlik w głowie a chcę dobrze wydać te pieniądze
Z góry dziękuję za podpowiedzi ;)
Odp: Fotografia rodzinna, noworodkowa, ciążowa
85/1.8 (lub jeśli lubisz Sigmę, to 85/1.4), wielu fotografów świadomie pomija "50", inni nie mogą bez niej żyć (50/1.4 Canon lub także Sigma).
Dlaczego światło ciągłe? Znasz jego możliwości i ograniczenia? Wiesz, że nie wykorzystasz go w plenerze?
Światło ciągłe oczywiście tylko do studia bo nie chcę pstrykać maluchom flashem po oczach, zastanawiam się także nad lampą Canon Speedlite 430EX do
innych nie dziecięcych zastosowań;)
zaraz się zacznie dyskusja o tym, jak to lampy wypalają dzieciom oczy... ;)
W dobrych lampach studyjnych są mocne piloty ;)
Ta 430 to też do studia, tylko do "niedziecięcych" celów, czy poza studio?
Zastanów się jeszcze nad światłem ciągłym
http://www.canon-board.info/sprzet-s...gle-zzz-96633/
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
zaraz się zacznie dyskusja o tym, jak to lampy wypalają dzieciom oczy... ;)
Czuję się, jak byś mi wyjął. ;)
Jeśli plenerki to ja polecam C 135/2. Co prawda robię fotki tylko hobbystycznie mojemu dziecku, ale od czasu jego zakupu, w plenerki tylko 135-tkę zabieram. Z 6d spisuje się rewelacyjnie ;)
430 także w plener choć jeszcze z nią nie pracowałam i nie wiem czy da radę? ;>
Ja do pleneru też wybrałbym 135 2.0, lub nowe 70-200 2.8, ale to już inna kasa.
Jakby to powiedzieć, da radę, w pewnych warunkach, do pewnego celu.
Do innego celu, w innych warunkach dają rade lampy studyjne 600Ws z zasilaniem akumulatorowym. Są większe i droższe.
Lampa "reporterska" i tak się przyda, jednak im mocniejsza, tym (zazwyczaj) lepsza, więc zamiast 430ex myślałbym np. o Metz 58AF-2 lub "chińskich wynalazkach" które są coraz lepsze i niezbyt drogie jak na swoje możliwości.
przy takiej kasie kup tanie ff body ,6d , masz juz 35, dokup do tego 85/1,2 (bo cie stac) i lampy, jezeli nie ogarniasz pracy z lampami kup zwykle 2-3 flash chinskie ale dosc mocne , do tego statywy i jakies modyfikatory, okty,beuty dish/snoot,wrota itp, i błyskaj, zaoszczedzoną kase wydaszp otem na to co okaze się potrzebne, sam nigdy nie błyskam więcej niz 2 lampami, ale to tez tylko lekkie doświetlenie, jestem zwolennikiem okien