Canon 6D - przebiegi powyżej 100 tys klatek
Witajcie :)
Czy są tutaj na forum użytkownicy 6D, którzy nabili ponad 100 tys klatek bez jakichkolwiek problemów z migawką ?
Wydaje mi się że te 100 tys gwarancji producenta to taki pic, żeby jeszcze bardziej zdystansować ten model w stosunku do 5D mkIII.
Moje obydwa 6D dobiły pod 80 tys klatek każdy (sprawdzone - Magic Lantern) po jednym soczystym sezonie i zastanawiam się czy mam zacząć się stresować migawką i lecieć po nowego trzeciego 6D w zapas do torby czy olać temat?
W 5D mkII dobicie do 200 tys klatek było czymś normalnym lecz tutaj na siłę próbuję odszukać oszczędności producenta, które mogłyby mi w tym przeszkodzić a co gorsza - jak już czasem się zdarza - nieszczęścia chodzą parami - paść na obydwu body podczas zlecenia :P
Odp: Canon 6D - przebiegi powyżej 100 tys klatek
nigdy nie wiadomo bez wzgledu na aparat, czasami potrafi strzelic po 50tys ale widzialem tez 1dynke dochodzaca do 700 tys :O to jak ten aparaty wygladal to inna sprawa ale migawka problemow nie robila :D
Sorka że nie w temacie migawki, ale odnośnie 6D, może ktoś miał podobnie.
Moja puszka ma 2 miesiące, niecały tysiąc przebiegu i mam już pierwszą usterkę 'error 06' przy każdym włączeniu - czyli nie może wykonać czyszczenia matrycy.
Sprawdzałem z podpiętymi obiektywami C, S i bez obiektywu i nic :(
Co prawda error po jakimś czasie znika i da się robić zdjęcia, ale niesmak pozostaje... Chyba czeka mnie wizyta w serwisie :)
To pytanie powinieneś zadać w tym wątku:
http://www.canon-board.info/canon-ds.../index423.html
a nie tutaj ;)
Nie chcę być złośliwy i stukać na siłę postów, ale @5pirit - nie postawiłem znaku zapytania nigdzie, bo o nic nie pytałem, oraz przeprosiłem na samym początku że piszę w niewłaściwym wątku.
Ale dzięki za zwrócenie uwagi, bo faktycznie mogłem to napisać od razu tu gdzie mówisz :)
Kolega robi filmy time laps i jego 6d ma juz ok 200tys a moze i wiecej. Pierwsza migawka
W te wakacje była fajna promocja na migawki do 5dmkII w CSI. Coś koło 700-800zł jeśli mnie pamięć nie myli. Może w tym lub kolejnym roku będzie podobnie z 6D ;)
Jestem pod wrażeniem 80k zdjęć na 2 body jednocześnie w jednym sezonie. Współczuję tych wszystkich selekcji, które musiałeś robić;)
Cytat:
Zamieszczone przez
softgbs
100 tys gwarancji producenta
Ostatnio w Saturnie sprzedawca stwierdził jednoznacznie, że canon 6d nie ma gwarancji na migawkę... To jest czy nie?
Nie ma, masz rok gwarancji to wszystko. Kto Wam wcisnal gware na 100 000 klapniec?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jestem pod wrażeniem 80k zdjęć na 2 body jednocześnie w jednym sezonie. Współczuję tych wszystkich selekcji, które musiałeś robić;)
Spoko - jeszcze obrabiam materiały z końca października i beczeć mi się chce :D Niby duży przebieg ale jak się policzy coś ponad 40 ślubów - prawie wszystkie z plenerami, stałe produktówki w tygodniu i inne klocki to się zbiera momentalnie ;)
I tak zakupię na wiosnę kolejne 6D w zapas dla świętego spokoju, ale liczę że body zrobią drugie tyle co teraz i może nawet jeszcze więcej :)