Obiektyw, krajobraz, zdjęcia nocne
Witam serdecznie,
Przeszukałem forum i jasnych odpowiedzi nie było, może też przez to, że nie zostało dobrze sprecyzowane pytanie, mam nadzieję, że moje jest w miare przyzwoite :)
Mam canona 500d + SIGMA 18-200 MM F/3.5-F/6.3
głównie robie zdjęcia krajobrazów(mieszkam w górach), zdjęcia nocne i architektura, naczytałem się, że najlepiej kupić jakiś szeroki kąt, ale nie potrzebny jest jasny obietyw do krajobrazów. Chciałbym kupić obiektyw który będzie zarówno dobry do krajobrazów i zdjęć nocnych, najlepiej szeroki
koszt okolo 2 tys zł, tyle jestem w stanie przeznaczyć, sigmę sobie zostawię oczywiście
Co jesteście w stanie polecić ?
Pozdrawiam serdecznie :)
Odp: Obiektyw, krajobraz, zdjęcia nocne
Canon 10-22
Tokina 12-24
jeszcze parę innych by się znalazło
c 10-22
s 10-20 f/3.5
tokina 11-16 f/2.8
do nocnych zdjęć jasny obiektyw może być przydatny (zwłaszcza foty nieba) więc sigma ze stałym światłem f/3.5 może być ciut lepsza, a tokina jeszcze lepsza :d cenowo wszystkie uzywki w podobnej cenie
IMO C 10-18 lub C 10-22 no i statyw oczywiście.
Cytat:
Zamieszczone przez
pechu
Przeszukałem forum i jasnych odpowiedzi nie było, może też przez to, że nie zostało dobrze sprecyzowane pytanie, mam nadzieję, że moje jest w miare przyzwoite :)
skoro twierdzisz ,ze poczytałeś i nie znalazłeś odpowiedzi to znaczy ze nie możemy ci pomoc
na tym forum jest o każdym szkle z osobna i porównania z innymi
skoro ci to nie pasuje, to trudno, nowego szkła dla ciebie nie wymyślimy
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
skoro twierdzisz ,ze poczytałeś i nie znalazłeś odpowiedzi to znaczy ze nie możemy ci pomoc
na tym forum jest o każdym szkle z osobna i porównania z innymi
skoro ci to nie pasuje, to trudno, nowego szkła dla ciebie nie wymyślimy
osoby wyżej jakoś potrafiły doradzić i za to dziękuje
Nie przejmuj się, Kolega becekpl, ma taki sposób wypowiedzi.
Zdarza mi się zrobić od czasu do czasu jakieś landszafty i zupełnie do tego celu nadaje się Canon 15-85, z polarem i szarą połówką.
Jasno to nie jest, ale dość szeroko i uniwersalnie. Jeden obiektyw załatwia prawie wszystkie potrzeby.
Co do statywu nie wypowiem się, mam jakiś trójnóg i monopod, ale nie chce mi się tego targać w góry.
Korzystam z zamienników, a to kamień, drzewo czy coś innego, co akurat jest w pobliżu.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
c 10-22
s 10-20 f/3.5
tokina 11-16 f/2.8
do nocnych zdjęć jasny obiektyw może być przydatny (zwłaszcza foty nieba) więc sigma ze stałym światłem f/3.5 może być ciut lepsza, a tokina jeszcze lepsza :d cenowo wszystkie uzywki w podobnej cenie
Ja zawsze polecam Tokinę 11-16/2,8 EX wer.II. Miałem ten obiektyw i jest super.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ja zawsze polecam Tokinę 11-16/2,8 EX wer.II. Miałem ten obiektyw i jest super.
Skoro jest super, to czemu już go nie masz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Skoro jest super, to czemu już go nie masz?
Chwilowy zachwyt szerokim kątem - wyjazd do Włoch. Potem leżał już tylko w szafce. Przyszło zainteresowanie sportem i kupiłem Canona 70-200/2,8 L USM, a Tokinę i Tamrona 70-300 sprzedałem.
Jeżeli kiedyś zdecyduję się na szeroki kąt, to też kupię Tokinę. Ale częściej brakuje mi niestety jakiegoś fisha.