Canon d700 problem z ostrością
Witam. Mam od około 3 miesięcy Canona D700 z podstawą 18-55. Dokupiłem obiektyw Canona EFS 55-250. I od soboty mam mały problem. Nie chce mi złapać na jednym ani na drugim ostrości. Tzn nie do końca. Podam prosty przykład. Widok z okna > Ostrość mierzy mi fajnie na samochody, drzewa itd i im bardziej go wznosze w strone nieba żeby np sfocić chmury to ostrość znika i jak patrze przez wizjer to tak jak by pulsowała ostrość ale nie chce jej do końca wrzucić. I to sie dzieje na 18-55. Natomiast na 250 zawsze fotografowałem lotnictwo, było ok a ostatnio na 200mm-250mm nie szło namierzyć samolotu, dopiero na MF się udało. Proszę o pomoc :(
Odp: Canon d700 problem z ostrością
niebo jest za mało kontrastowe i obiektywy sobie nie radzą z ustawieniem ostrości, dlatego miga, bo nie ustawił ostrości i nie może tego zrobić.
Jeśli oba ustawiają ostrość na normalne kontrastowe przedmioty i z bliska i z daleka to na pewno są w pełni sprawne :)
No własnie napisałem z tym faktem tutaj gdyż od nowości łapał nawet niebo bez niczego :)
Przykład ostatniej imprezy lotniczej. AF szybko zawsze mi wyostrzał , strzał i zdj ********e. A teraz mierzy, wysuwa się, chowa i tak kilka razy zanim złapie ostrość. Albo czasem się przekreca lekko w prawo w lewo i tak w kółko. Może jestem przewrażliwiony no ale poprostu piszę spostrzeżenia pracy przed i po "awarii"
Tak jest jak napisał salas, AF musi mieć na czym wyostrzyć.
Dobra postaram się na dniach jeszcze ogarnąć temat, popstrykać na lotnisku z krótkiego i z długiego i zobaczymy. Niedługo zdam relacje.
A nie wlączyleś przypadkiem Servo AF??
ano właśnie chyba jotes25 ma rację, jak servo to Ci będzie non stop ostrzył :P
jak włączysz AF ONE to pewnie będzie tak jak pisałeś jak miałeś na początku :o
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A nie wlączyleś przypadkiem Servo AF??
A no jest włączone :P zapomniałem że używałem opcji na pokazy dynamiczne. Nieba dalej nie ostrzy ale już tak nie pulsuje ;) no tylko teraz wytestować w terenie czy wszystko wporządku :) Dzięki chłopaki :) (dopiero ucze się sprzętu i czasem człowiek się niepotrzebnie przestraszy )
Więc tak wyczaiłem jeszcze jedną opcję tylko że po testach tej całej ostrości. Czy może mieć wpływ na to taka otóż opcja TRYB POMIARU ? Miałem ustawione na "centr. ważony uśredniony". Jak myślicie pomoże opcja "pomiar punktowy" ?
Niżej załączam zdjęcie wierzy której nie chciało mi złapać na długim obiektywie.
Dopiero na MF uchwyciłem. Zawsze szukało samo. Dzięki
Podane nazwy dotyczą pomiaru światła i nic wspólnego z ostrzeniem nie mają.