Jaki obiektyw wybrać pomocy !!!
Witam w sobotę idę na ślub do znajomych którzy również poprosili mnie abymzzrobiła im kilka fotek gdyż miesiąc temu zakupiłam lustrzankę Canona EOS 60 d. Posiadam dwa obiektywy i nie wiem który wybrać aby były lepsze zdjecia posiadam obiektyw : canon ef 50 mm f/1.8 ii oraz obiektyw canon ef-s 17-85 is usm. Proszę o poradę znawców. I jeszcze jedno mam jeszcze lampę błyskową yongnuo 565 ex II jak to wszystko mam dograc aby znajomi byli zadowoleni.
Odp: Jaki obiektyw wybrać pomocy !!!
Zabierz obydwa i lampe. Jezeli bedzie tam inny fotograf, a Ty tylko masz strzelic kilka fotek, to 50mm wystarczy, o ile pogodzisz sie z brakiem szerokich kadrow.
Czy przed miesiacem robilas zdjecia lustrzanka?
A jak myślisz który będzie lepszy 17-85 oczywiście ma szerszy kadr więc więcej można uchwycić na fotkach za to 50 jest jaśniejszy i robi ładniejsze fotki według mnie oba mają zalety i nir mam pojęcia jakim zacząć robić fotki gdy młodzi pojadą pod loka l:( A chcę od razu zacząć robić fotki obiektywem który te wazniejsze chwile lepiej uchwyci na zdjeciach
--- Kolejny post ---
Tak robiłam tylko to bardziej studyjne fotki bo kupiłam 4 tła i uczyłam się robić fotki. Nie wiem jak tu na forum dodać fotkę aby zaczerpnąć waszych opini na temat moich zdjęć
Jak juz pisalem. Jezeli bedzie tam inny fotograf, ktory ogarnie calosc, to ja zabralbym 50 i zrobil faktycznie kilka, kilkanascie ujec. Liczac sie z tym ze wazne momenty umkna bez zdjec.
Jako jedyny fotograf, bez doswiadczenia, zabralbym 17-85 i lampe... i pomodlilbym sie przed slubem ;)
Fotki musisz zaladowac na zewnetrzny server photobucket, ficker, picassa itp., a potem w mailu uzyc:
Jest taka ikonka Insert Image
Aaaa to z tymi fotkami będę kombinować później jak przeskoczę na laptopa :) Dziękuję Ci za obowiedź. Wiem że bez kursów się nie obejdzie. Fotografia to mojapasja lubię to.
--- Kolejny post ---
A jeszcze jedno czy w tak piękny słoneczny dzień jak dzisiaj jest wogole sens aby robić fotki z lampą ?
na zewnątrz nie musisz, ale później w ciemnej sali raczej Ci się przyda
kościół 50mm bez lampy da radę spokojnie na otwartej przysłonie!
Wesele też nadal 50mm ( portrety ) tylko z lampą, najlepiej wycelowaną w sufit ( jak jest biały ) , tańce i inne szerokie kadry na 17mm i tu już bez lampy się nie uda i też w sufit !
Dzięki za wszystkie Wasze rady jak z doświadczenia jeszcze coś wiecie to proszę Was napiszcie mi jakąś dobrą radę. Jak np aparat najlepiej ustawić na manualu?
jak nie masz praktyki to po co manual? zepsujesz tylko sobie zdjęcia niechcący ! ! do 50mm tryb A przysłona na 1.8 i reszta z automatu ! koniec !