Odp: Budżetowy teleobiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
TheMan
Co na podstawie własnego doświadczenia, opinii, recenzji wybralibyście w kwocie do 1500 zł. Najtańsze Sigmy, Tamrony mają bardzo niecelny AF
Nieprawda: w tym zakresie cenowym miałem 2 Sigmy:18-200 i 18-250 (dwie pomyłki).AF jest OK ,tylko jakośc obrazka : tylko dla niewymagających.
Do 70d wybrałbym 55-250 STM.
Jaki zakres ogniskowych cię interesuje? Nowy czy używany? Co fotografujesz?W wymienionej cenie masz zarówno systemowe jak i inne. Za 1500 zł możesz trafić m.in.c 70-200/4 L, ale masz też tamrona 70-300vc usd, c75-300is usm, a przy odrobinie szczęścia ( i może dwóch,trzech stów) sigmę 120-400os hsm
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
przy odrobinie szczęścia ( i może dwóch,trzech stów) sigmę 120-400os hsm
Tę Sigme miałem kilka miesięcy , może być ,ale nie polecam.Raczej zaryzykowałm bym Tamrona 70-300 VC.
tamron 70-300vc, mam, jestem b. zadowolony (dobra cena)
albo używany 70-200L/4 (za 1600 można kupić bez problemu)
Sigma 135-400 apo dg pod cyfraka. Duży zasięg, ostrość akceptowalna, miałem kiedyś z 20d i byłem zadowolony. Af powolny ale celny był. Zależy co chcesz fotografować ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
Sigma 135-400 apo dg pod cyfraka. Duży zasięg, ostrość akceptowalna, miałem kiedyś z 20d i byłem zadowolony. Af powolny ale celny był. Zależy co chcesz fotografować ?
Do nowszych puszek trzeba wymieniać procek, bo inaczej tylko pełna dziura. Serwis sigmy jeszcze obsługuje ten obiektyw.
Niestety taki budżet nie zapewni Ci dobrego tele. A szkoda, bo puchę masz przyzwoitą.
Dla mnie tele to coś w okolicach 300mm i tu spokojnie można kupić Canona 300/4,0 L IS USM. Trzeba szykować około 3 500zł. Oczywiście za używkę, ale warto.
A jak chcesz tanio eksperymentować, to będziesz kupował i sprzedawał. Np C 55-250, a potem T 70-300. Ja tak robiłem. Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje. Naturalnie za każdym razem z "zyskiem".
Teraz mam C 70-200/2,8 i go nie sprzedam. A z czasem pewnie dokupię C 300/4,0. Co i Tobie radzę :).
W tej cenie polecałbym używany C70-200/4L. W czasach 20D, 30D, 5DII był dla mnie ewidentnie dobrym wyborem.
Ostatnio, z racji niskiej ceny jak sadzę ;), mnożą się narzekania a to na ostrość a to na pracę pod światło. Budowa, szybki AF, kontrast, kolory to nadal jednak niezaprzeczalne zalety. No i ta cena...