Canon 6d - brać czy czekać
Witam
Jestem zdecydowany na zakup 6d. Gotówka odłożona i jestem w blokach startowych do sklepu.
Jednak niepokoi mnie jedna myśl - a co jeżeli po zbliżających się targach photokina - gdzie zadebiutuje (może) 7dm2, FF Nikona 750 i okaże się, że cena 6d znacząco się obniży?
Spadnie bo załóżmy będzie trochę odstawał od wymienionych puszek.
Macie jakieś przemyślenia?
Jestem teraz bez puszki i nie wiem czy czekać, czy nawet jak pojawią się nowości to do sklepów wejdą i tak za kilka miesięcy i nie wiadomo z jaką ceną startową.
pozdrawiam
Odp: Canon 6d - brać czy czekać
ja bym nie liczył na obniżkę ceny 6D w tym roku...
Czy pamietasz jakas duza roznice w spadku cen w ostatnich latach?
Mozesz zaczekac pare dni - Photokina zaczyna sie za osiem dni. Tak czy siak bedziesz zadowolony z 6D
Żadnej obniżki nie będzie dopóki nie wejdzie 6D II i ludzie zaczną wyprzedawać swoje stare 6D...
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Żadnej obniżki nie będzie dopóki nie wejdzie 6D II i ludzie zaczną wyprzedawać swoje stare 6D...
Zgadzam się, skoro :
- 1 to pełna klatka "zawodowa"
- 5 to pełna klatka z wyższej półki
- 7 to już "nie pełna klatka"
więc 6 to pełna klatka "dla mas", więc chyba następny model pełnej klatki z tej półki to 6M2
Optymalny sposób to gromadzić na stałe najlepsze soczewki i zmiana klatek wraz z ich rozwojem
jp
Równy rok temu jak kupowałem 6D u Fotogandiniego dałem za niego 6400 zł, teraz nowego można kupić już za 5500 zł, co uważam za bardzo dobrą cenę i jak piszą koledzy wyżej, na razie nie będzie spadku ceny. Na alledrogo można kupić używkę z symbolicznym przebiegiem kilku tys. zdjęć za poniżej 5000 tyś, co uważam za bardzo niską i dobrą cenę. Nie czekaj, szkoda czasu.
Miałem podobny dylemat 2 miesiące temu, w końcu kupiłem i dobrze bo ceny się nie zmieniły a fotek przybyło :) ale jak chcesz mieć spokojne sumienie, poczekaj tydzień do targów, moim zdaniem ceny nie spadną a Canon raczej nie da następnej FF w tym roku.
Dziękuję za odzew.
Ktoś może pamięta, czy gdy ogłaszana jest nowa puszka to wiadomo mniej/więcej ile będzie kosztować, jak trafi już do sklepów (może być w $ lub euro)?
Jak to było przy okazji innych premier ogłuszanych na tego typu wydarzeniach?
pozdrawiam
Również jestem za natychmiastowym zakupem.
Liczyłbym na sporą obniżkę w najbliższej akcji cashback.
P.S. Photokina nic nie zmieni w kwestii ceny 6d.