Odp: Obiektyw do Canon-a 700D
poszukaj tamrona 18-270 pzd
Cytat:
Zamieszczone przez
AdAmW
Chodzi mi dokładnie o robienie zdjęć z daleka np przelatujących ptaków itp.
Tutaj to już solidne tele jest potrzebne. Od 200 mm mocno w górę.
Możesz spróbować C55-250 mm, ale do ptaszków to czasami 420 mm (300+TC1,4) mam zbyt mało.
Można pokombinować z jakimś telekonwerterem, ale zawsze "spada światło" albo trzeba obcinać pierścień z tyłu obiektywu EF-S.
To są zwykle wyjścia pośrednie, bo AF może działać gorzej, a ostrzenie ręką wymaga wprawy i lepiej mieć dobry AF, jak chcesz ptaszka trafić.
Na szerokie zoomy (o dużym zakresie 18-250 itp.) raczej nie spoglądaj, bo wówczas na dłuższym końcu jest zwykle najgorsza jakość obrazka.
Jak przyjdzie do cropowania małego obiektu to już wyjdzie tragicznie. Nie mówię, że się nie da, ale wówczas trzeba dużo światła i sporo obróbki.
Robert wróć na ziemie on chce wydać tysiaka nie pięć
Cytat:
Zamieszczone przez becekpl
... i zoom 12x, wiec da sie to jakos pogodzic, niestety jednego warunku moze nie spelniac:
Cytat:
Zamieszczone przez AdAmW
Chodzi mi dokładnie o robienie zdjęć z daleka np przelatujących ptaków itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Już wróciłem :) Jednak w budżecie jest Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS (2044B005BA) w Agito za 609 PLN.
Na cyfrowe.pl za 699 PLN druga lepsza nieco wersja 55-250 mm f/4-f/5.6 EF-S IS II (OEM)
Jedno jest pewne za 1k zł, to super jakości nie będzie na granicy zasiegu tele, ale można spróbować używanego tamrona AF 70-300 F/4-5.6 Di VC USD Canon.
Na alledrogo są w okolicach tysiąca.
http://www.optyczne.pl/217.4-Test_ob...ć_obrazu.html
Około 1700zł za sigmę 120-400 os hsm, to najtańsza opcja. Poczytaj jak się ma zoom do zakresu ogniskowych w zmiennoogniskowych obiektywach.
Dzięki chłopaki za rady. "słowiczek" ta sigma ciut ciężka będzie. Rozważam kupno obiektywu który podał RobertON czyli Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS (2044B005BA)
Cytat:
Zamieszczone przez
AdAmW
Dzięki chłopaki za rady. "słowiczek" ta sigma ciut ciężka będzie. Rozważam kupno obiektywu który podał RobertON czyli Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS (2044B005BA)
Na pewno od czegoś musisz zacząć i nie mam zamiaru wpływać na zmianę twojego zdania. Na początek ten obiektyw wystarczy, poznasz możliwości teleobiektywu. Tym zakresem bez problemów cykniesz popularne gatunki ptaków i zwierząt, ogarniesz kadr, perspektywę. W pewnym momencie zobaczysz też, że są sytuacje, w których 250 jest za krótkie, wtedy zainteresujesz się większym zakresem ogniskowych. Duże teleobiektywy muszą swoje ważyć, to nie są konstrukcje wykonane z tworzywa, a i spora ilość soczewek robi na wadze swoje. Są jednak niezastąpionymi instrumentami w fotografii przyrodniczej. W założonym temacie pytałeś o obiektyw z dziesięciokrotnym zoomem do obserwacji ptaków. Jest jeden taki, to sigma 50-500, pozdrawiam i powodzenia;)
Ja bym się zastanowił nad canonem 55-250 is i tamronem 70-300 VC.