-
Problem z Heliosem
Witam,
nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?
Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
-
Odp: Problem z Heliosem
co do przymykania przysłony nie ma znaczenia czy będzie podpięty pod body czy nie jeśli nie działa to nie działa to manualny obiektyw
-
Jaki Helios? nie czasem 44-2 (bez żadnego M)? One mają preselekcyjną przesłonę,
u góry masz wąski pierścień preselekcji a pod nim domykanie (płynne), jeśli pierścienia preselekcji nie da się dalej przesunąć to obiektyw jest uszkodzony lub zasyfiony.
-
Wiem że manualny, ale czytałem o jakimś bolcu który się wciska i myślałem że to dzieje się podczas połączenia z body
Helios 44m-4 2/58, pierścień przysłon i pierścień ostrości, bynajmniej takie odkryłem:)
aa no i da się przesunąć od 4f do 16f natomiast listki już się nie schodzą
-
Ten Helios ma bolec a przynajmniej powinien mieć (tata sobie go wcisnął na stałe). CO się dzieje jak ustawisz np. f/11 i wciśniesz bolec do końca (paznokciem - ma się schować w obiektywie)?
Tak powinien wyglądać - widać bolec
-
bolec nie chce wejść, tzn nie da się do gładko wcisnąć
-
Czy obiektyw nosi ślady rozkręcania? Jak źle poskładałem sobie Voigtlandera to też się podobnie działo. Jak Ci się chce i masz trochę zdolności manualnych i malutkich śrubokrętów to możesz zobaczyć co mu dolega
-
śruby wyglądają na fabryczne, rozkręcić mogę ale chodzi o to że nie wiem jak zrobić by działało:)
-
Najpierw trzeba ustalić przyczynę niesprawności, może faktycznie to mechanizm przesłony albo po prosty ta wajcha, którą porusza bolec w jakiś sposób się skrzywiła. Tak czy inaczej rozebrać trzeba. Obstawiam właśnie wypadnięcie wajchy bolca. Ja zbytnio tłumaczyć nie potrafię a sam zawsze rozbieram na czuja :)
https://www.youtube.com/watch?v=1plF-nWROL4 nie oglądałem ale może Ci się przyda :)
-
ok, dzięki to czeka mnie zabawa:) jak zrobię dam znać czy pomogło
a jeszcze takie pytanie, o co chodzi z tym że nie ostrzą na nieskończoności?