mechaniczna kalibracja AF kluczyk
Witam.
Chciałem zapytać jaki dokładnie kluczyk potrzebny jest do wyregulowania AF w canonie 400d ? Przejrzałem ten temat http://www.canon-board.info/tips-and...-w-dslr-15851/ i jedni piszą, że to kwadrat a drudzy, że imbus około 1mm.
Moje wszystkie imbusy jakie mam w domu są grube i nie wchodzą. Chciałem zapytać czy tym dam radę ruszyć tą śrubkę ?
CST Imbus Klucz Imbusowy Weidmuller 1 mm (4138919052) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
lub tym
http://allegro.pl/klucz-imbusowy-roz...072424507.html ?
Odp: mechaniczna kalibracja AF kluczyk
To przeglądałeś? Canon EOS autofocus adjustment
Tam wychodzi, że jest to imbus 1.3mm
Dzięki za linka. Kude każdy co innego pisze :)
Może nie w temacie ale zapytam
Pewny jesteś że poprawisz sobie AF?
Wiesz co robisz?
Bardzo łatwo możesz wszystko rozregulować lub uszkodzić
Aparat może niezbyt drogi,ale gdy go uszkodzisz nie będzie Ci żal?
Bądż bardzo ostrożny
Niczego nie jestem pewny, wiem tyle ile wyczytałem. Chciałem małymi ruchami próbować... Mój af definitywnie ostrzy za obiektem - w nieskończoność. Wolał bym tego nie popsuć bo to mój jedyny aparat :)
Odradzam takie zabawy. Co chwilę będziesz regulował aż okaże się że śrubka obrobi się i klucz imbusowy nie przyda się już na nic.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel13a
... Mój af definitywnie ostrzy za obiektem - w nieskończoność....
Jesteś pewien, że to wina "puszki" a nie obiektywu?
Sprawdzałeś na różnych obiektywach?
tam nie ma śróbki tylko mimośród.. w 350d ciężko było to uszkodzić.. a jeden ruch ręką i ostrzył idealnie w punkt.. ja jakiś inbos pilniczkiem przystosowalem i poszło..
Tak sprawdzałem na kilku obiektywach i jest tak samo. Ostrzy za punkt w stronę nieskończoności. Myślę, że spróbuję, bo jest to strasznie denerwujące (większość zdjęć nieostra). Muszę tylko skombinować imbusa 1.3mm.
Nie wiesz na co się decydujesz. Nie ruszaj tego jeśli ci aparat miły. Skalibrować aparat z obiektywem powien ktoś kto się na tym zna. To, że komuś "w domu" się udało to PRZYPADEK. A i jeszcze "zanim się weźmiesz za robotę" kup sobie ciężki statyw.