-
Ipad i Canon
Czesc, czy ktos sie orientuje jakie sa mozliwosci "wspolzycia" tych dwoch urzadzen? Najbardziej interesuje mnie wykorzystanie ipada jako podgladu zdjec. Najfajniej jakby to odbywalo sie po kablu. Szperalem troche w tym temacie ale niestety nie natknalem sie na nic konkretnego, jedyna opcja jaka znam to przejsciowka usb do ipada za pomoca ktorej podpinam aparat i przegladam zdjecia jest to jakas opcja ale poszukuje mozliwosci aby od razu po zrobieniu zdjecia pokazywalo sie ono na wyswietlaczu ipada.
-
Odp: Ipad i Canon
Takie rozwiązanie nazywa się camranger
Wejdź na stronę i poczytaj
-
Tak jak wspominalem najbardziej interesuja mnie rozwiazania nie wireless. Niby komfort ale w rzeczywistosci to kolejne badziewie na baterie zwisajace z aparatu, ktore moze sie zepsuc, a przy okazji zajmuje niezbedne miejsce. Trudno mi uwierzyc w to, ze nie moge wykorzystac super ekranu retina do podgladu zdjec bezposrednio po wykonaniu zdjecia :( nie wspominajac o podgladzie na zywo dla kogos kto kreci lustrzanka...
-
Trzeba zainwestować w przejściówki "apple camera connection kit " czyli coś takiego :
Vobis.pl - Zestaw do podłączania aparatu fotograficznego iPad 2 (MC531ZM/A)
iPadNews.pl ma już rok. Wygraj iPad Camera Connection Kit ! | iPadNews.pl
Ja swego czasy poszedłem na łatwiznę i zakupiłem zamiennik 5 in 1 i nie za bardzo to działa. Jak chcesz mieć trwałe połączenie kup raczej oryginał.
-
Wspominalem o tym w pierwszym poscie...
Fajnie, ze mozna sobie przegladac zdjecia z karty...ale chodzi mi o podglad od razu po zrobieniu zdjecia, a nie kazdorazowo podlaczac ipada i blokowac w ten sposob aparat przed wykonaniem kolejnego zdjecia...
A Twoj "konektor" nie dziala bo masz za swieza wersje sys na ipadzie.
-
Canon wypuścił oprogramowanie do komunikacji z iPadem ale tylko w zakresie drukowania zdjęć :(
Jeśli chodzi o przejściówkę, to od nowości iPad zgłaszał komunikat, że ma za mało prądu i nie da rady :(
-
Grzegorzkalisz
A Twoj "konektor" nie dziala bo masz za swieza wersje sys na ipadzie.
Z tym sie mylisz.
Zamienniki też u mnie nie działają od początku zakupu - niezależnie od wersji systemu.
A to czego oczekujesz to chyba tylko w Erze jak mówi reklama.
Chyba , że ktoś ma inne doświadczenia.
-
Cały problem polega na tym, że żadne przejściówki oprócz oryginału u mnie nie działają, nawet po zmianie systemu na IOS7 ( iPad3 retina) :(
Na IOS6 też nic nie dało się zrobić - dziwne trochę, bo na aukcjach sprzedają tego mnóstwo i nikt nie porusza tego problemu.
-
Dziś robiłem kolejne testy mając do dyspozycji iPada 3 i Nexusa7 II 2013 i o ile obydwa już ku mojej uciesze czytają pliki RAW z karty, to żadnej innej komunikacji nie da się wymyślić.
Ciekawe czy dałoby się coś uzyskać przez WiFi.
-
CamRanger i Weye Feye - pisałem o nich w wątkach poniżej. To juz dość dobrze sprawdzone oprzyrządowanie i programy - każdy za około 200 funtów (programy w appstore darmowe). Są filmy instruktażowe w sieci.