6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła
Witam
Szanowni koledzy...czy zauważył któryś z was problemy z ustawianiem ostrości w zależności od źródła światła ?
Mam taki oto problem
Dwie puszki 6D skalibrowane na światło dzienne
z obiektywem 50mm na +15
z obiektywem 85mm bez kalibracji...na 0
Wszystko trafia tak jak trzeba
Zapalam żarówki energooszczędne w pokoju i przy tym świetle... dwie puszki + obiektywy w dowolnej konfiguracji frontfocus :-(
Trzeba wprowadzić korekcję na obu puszkach na o 10 jednostek na (-) żeby trafiało tam gdzie chcę
Smutne to trochę, ponieważ jeśli ma to to tak wyglądać to wchodząc do jakiegoś nieznanego pomieszczenia trzeba najpierw sprawdzić jaki jest tam rodzaj światła ,żeby być pewnym czy AF trafi i czy nie trzeba go regulować od nowa.
Szczególnie upierdliwa sprawa w reportażu...nie można być pewnym efektów
Druga sprawa 6D + 50 1,4...miałem 3 puszki 6D i trzy obiektywy 50mm...na każdym jest to samo...żeby trafiało w punkt w świetle dziennym korekcja +15 jednostek czyli backfocus
Też tak macie ?
Pozdrawiam
Odp: 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła
Ciekawe, a jak na zewnątrz przy świetle naturalnym (w cieniu i świetle)
Może coś z tymi szkłami jest nie tak
Ja tak nie mam. Zresztą dotychczas z żadnym body i żadnym szkłem nie miałem takich problemów, ale przewijały się informacje tu na forum, że w świetle innym niż dzienne mogą być takie problemy. Wg mnie w Twoim przypadku ciekawe jest to, że są to aż tak duże problemy.
właśnie to mnie nie irytuje...w świetle innym niż niż żarówka(świetlówka) energooszczędna jest ok...
Sprawdzałem w oświetleniu LED i jest ok.
Jestem świadom tego ,że 6D to rozwiązanie budżetowe i to nie jest 5Dmk3 czy też 1Dx ale taka sytuacja to jakieś nieporozumienie
Mając jedno 6D myślałem ,że trafiłem taki egzemplarz ale 2x6D + 3x50 F1,4 to chyba raczej wiarygodny zestaw testowy...
Cytat:
Zamieszczone przez
MARIO*T
właśnie to mnie nie irytuje...w świetle innym niż niż żarówka(świetlówka) energooszczędna jest ok...
Sprawdzałem w oświetleniu LED i jest ok.
A wspomaganie z lampy jaki daje efekt?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A tego nie sprawdziłem...lampy praktycznie nie używam wiec o tym nie pomyślałem...hmmm...sprawdzę wieczorem
Ale to i tak dziwne, bo ja przy jakim świtle bym nie robił to problemów takich nie mam w ogóle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale to i tak dziwne, bo ja przy jakim świtle bym nie robił to problemów takich nie mam w ogóle.
Właśnie i tu jest problem...chyba,że ma jakieś specyficzne żarówki...ale problem jest i to duży jak widać po ilości jednostek korekcji.
Zobaczę co wniesie test ze wspomaganiem z lampy...ale ja nie lubię lampy i wspomagania bo zwraca uwagę fotografowanych
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Już wiadomo, że wspomaganie z lampy niczego nie zmienia..w dalszym ciągu korekta jest niezbędna..
Naprawdę nikt nie ma tego typu problemów ?