-
Tablety graficzne
Witam
Jako, że nie najlepiej mi to idzie, przez najbliższy czas mam zamiar dużo obrabiać. Stwierdziłem, że dużo wygodniej nauka szła by mi pracując na tablecie graficznym, lecz mało o nich wiem.
Czy ktoś pracuję na tym bądź posiada wiedzę na temat tabletów graficznych i może mi coś doradzić ? Wiadomo, na start nic drogiego. Za 300zł mam ofertę niemal nowego Pentagrama P2700, co o nim myślicie ?
Jeśli nie ten, to jakim modelem zainteresować się w tym budżecie ?
Pozdrawiam
Paweł
-
Odp: Tablety graficzne
W tym budżecie Wacom Bamboo o rozmiarze roboczym A6. Jeśli tylko do obróbki zdjęć, to wystarczy na długi czas. Jeśli rysujesz to warto szukać modelu większego. Potem można się przesiąść na genialną serię Intuos - nawet w starszej wersji 4 - który znacznie usprawnia pracę zwłaszcza jeśli chodzi o malowanie/rysunek, ale także i obróbkę foto..
edit: miałem na krótko jeden z niższych pentagramów i miał problemy z odwzorowaniem linii prostej. Jeśli chodzi o Bamboo to musisz sprawdzić na stronie producenta jaki jest obecnie model w tej linii, gdyż prostsza seria tabletów z Wacom miała już dwa albo trzy reworki...
-
Stare intuosy to obecnie intuos pro. Poprzednie bamboo to teraz intuos.
-
Tragedia, teraz dopiero to zobaczyłem. Wacom jak Canon, zmienił rozkład sił w serii i trudno się połapać co jest na jakiej półce pod względem zaawasowania (vide sytuacja z 60d/7d). Oczywiście pisząc w pierwszej wypowiedzi o tych bardziej zaawansowanych miałem na myśli Intuos4 & Intuos5. Starszy Intuos4 jak i starsze Bamboo pen bardzo sobie chwalę, choćby ze względu na solidność.
W takim razie, konkuretem dla wymienionego na początku Pentagrama p2700 byłby "Intuos Pen S"
-
Ostatnio dostałem pod choinkę Wacom Intuos T&P (następca Bamboo). Sprawdza się rewelacyjnie. Spora możliwość konfiguracji przycisków i do tego z mojego biurka zniknęła myszka.
Teraz praca z pędzlem czy maskowanie to bajka. Na stronie Wacoma można go kupić z zniżką edukacyjną za nieco ponad 300PLN. POLECAM !!!
-
Żadne Pentagramy Geniuse nic innego jak tylko Wacom. Nie zastanawiaj się ani chwili dłużej.
-
A ja chciałem się dowiedzieć jak taki tablet działa z LR. 90% moich zdjęć nie wychodzi poza LR ale za to dużo pracuje pędzlem korekcji lokalnej.
I teraz pojawia się moje pytanie
Czy taki boobo dział w taki sposób że np. ustawiam pędzel expo na +1 i maluje konkretny obszar ale w tym obszarze chciał bym coś mocniej rozjaśnić czy wystarczy że mocniej nacisnę rysikiem na tablet czy dalej będzie to tak jak w wypadku myszki kolejny nowy punkt pędzla
-
Na to wpływ ma charakter pracy samego narzędzia LR - pędzla korekcji lokalnej - nie urządzenia. Pędzel w LR nie ma chyba (mam wersję 4) aktywacji i rozpoznawania stopnia nacisku tak jak pędzle w PS
.
Także regulacja przebiega chyba również manualnie - poprzez suwak :?
-
Wacom intuos, najlepiej mniejszy bo lepiej się na takim retuszuje. Nie żadne Bamboo itd., kupujesz raz, zainwestujesz więcej ale doskonały sprzęt masz na lata. Nie musi być Intuos 5, 4 jest tak samo dobra, nawet lepsza dla wielu bo można samemu zmieniać powierzchnię tabletu a touch gestures w 5 wcale nie takie rewelacyjne - sam używam tylko scrollowania stron.
-
Google mówi, że da się kontrolować nacisk w LR. Post z 2008 roku: Using a Tablet with Lightroom
Może ktoś to potwierdzić i jak to jest w obecnej wersji LR5? Tam np. pisano, że nie ma gumki do bazania :(
Chciałbym kupić - głównie do pracy z LR (local adjustments) - serio ta wersja S będzie lepsza od M? Zawsze słyszałem, że czym większy tym lepszy....