Pierwsza lustrzanka Canon 20D czy nikon D60
Jako że jestem nowym forumowiczem chciałbym wszystkich powitać;)
Przekopując fora nikona oraz canona nie natrafiłem na podobny temat dlatego pozwoliłem sobie takowy założyć i liczę na kilka podpowiedzi - wybrać będę musiał sam.
Od początku: dotychczas cykałem zdjęcia zwykłą cyfrówką to tu to tam, tak po prostu, nie nazwałbym tego nawet amatorstwem. Od jakiegoś czasu zainteresowało mnie to troszkę bardziej (pomyślałem że może wkręcę się w fotografie) powiedzmy przejście z poziomu zwykłego "cykacza" na amatora. W związku z tym narodził się pomysł zakupu pierwszej lustrzanki.
Nie jestem doświadczonym fotografem ani wielkim znawcą sprzętu wszystko ma się odbywać powoli i systematycznie, albo złapię bakcyla albo nie. Postanowiłem ograniczyć się do dwóch firm Canon oraz Nikon (nie faworyzuję tu nikogo). Przekopawszy internet (testy, recenzje opinie i porównania) nadal jestem "głupi", po długich namysłach wybrałem dwa modele Canon 20D oraz nikon D60 oba z kitami 18-55. Dobrze wiem że jest pomiędzy nimi dużo różnic, każdy z nich posiada jakieś wady i zalety jednak nie potrafię sobie odpowiedzieć który będzie lepszy do nauki i dla totalnego laika.
Ogólnie aparat będzie wykorzystywany w różnych sytuacjach przy różnym oświetleniu(przewaga światła naturalnego), różnej pogodzie (ale bez przesady), w pomieszczeniach zamkniętych oraz na otwartych przestrzeniach (ma być uniwersalny). Co ważne będą nim wykonywane zdjęcia osób uprawiających sport.
Dobrze wiem że nie ma rzeczy uniwersalnych i dobrych do wszystkiego, dużo zależy również od obiektywu którego na razie nie zamierzam zmieniać. Ja chciałbym po prostu wybrać ten lepszy:)
Obecnie mam na oku kilka nikonów D60 w cenie ok 500-600 zł oraz jedną 20D (ok 600zł). Wszystkie aparaty z przebiegiem ok 10tys klapnięć.
Pozdrawiam,
Mateusz
P.s budżet max to 600zł
Odp: Pierwsza lustrzanka Canon 20D czy nikon D60
dozbieraj 200pln i kup 40d
Wymierzyłeś w korpusy z różnej półki. Znam wprawdzie tylko poprzednika D60 - Nikona D40X.
Canon 20D (lub jeszcze lepiej 30D) to solidny korpus o znakomitej ergonomii bez porównania z D60.
AF w Nikonie skromniutki i raczej prymitywny, w 20D przynajmniej środkowy punkt zapewnia przyzwoity poziom. Na wysokim ISO szumy raczej spore ale na niższym (do 800) obrazek lepszy niż dobry.
Canon 20D z obiektywem klasy C70-200L uciągnie niezbyt wymagające sporty.
Trzeba mieć świadomość, że oba korpusy to raczej historia, chociaż w przypadku Canona bardzo przyjemna w dotyku.
Jak to kiedyś ktoś napisał ( już nawet nie pamiętam na którym forum):
Cytat:
Canon robi dobre aparaty, a Nikon zdjęcia
;)
A do nauki wcale nie musisz brać lustrzanki cyfrowej, choć oczywiście to duży plus bo od razu zobaczysz zdjęcia, ale równie dobrze nauczysz się podstaw fotografii na analogu, jak również każdej cyfrówce z manualnymi ustawieniami ( choć nie dają one tyle swobody co DSLR)
Jakikolwiek byś nie wybrał i tak zrobisz dobrze, bo każdy z aparatów da Ci to czego potrzebujesz, pamiętaj jednak, że jak już wejdziesz w jeden system to prawdopodobnie będziesz w nim kontynuował, a miej na uwadze, że Canon ma wyższe ceny obiektywów i innego wyposażenia niż Nikon.
A tak na zakończenie... Jesteś na forum Canona, to jak myślisz, który sprzęt będziemy Ci polecać? ;)
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
Canon ma wyższe ceny obiektywów i innego wyposażenia niż Nikon.
A to ciekawe ;)
Dzięki za odpowiedzi chętnie przeczytam ich jeszcze kilka zanim podejmę ostateczną decyzję:)
Cóż pomyślałem przez chwile o analogu ale stwierdziłem że troszkę z tym zachodu i nie będę miał aż tyle cierpliwości:)
Co do obiektywów canon ma ich chyba więcej? W nikonie jest brak autofocusa w body co mnie troszkę martwi - wybór obiektywu jest trudniejszy.
Domyślam się ze polecany będzie Canon;)
Szczerze mimo że jestem młody to jakoś nie gnam za techniką i troszkę bardziej uśmiecha mi się starszy i ceniony 20D:)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
morlight
A to ciekawe ;)
No dobra... może nie ogarnąłem wszystkiego ;) ale w moim odczuciu (a nie wydaję kasy na lewo i prawo) Canon ma droższe sprzęty niż Nikon...
A co do techniki Mateusz, to nie aparat robi zdjęcia tylko Ty ;) Mówi się, że dobre zdjęcie to 10% sprzęt, a reszta to zdolności fotografa. Więc kupuj i rób zdjęcia... oby Ci to sprawiało radochę!
Pozdr.
canonierzysta, kupić kupię na pewno chce tylko dobrze zainwestować pieniądze:) ważne również aby aparat mi się nie znudził, chciałbym aby miał w sobie to coś... mimo że jestem młody wole sprzęty z klasą, stonowane i można rzec proste bez wodotrysków
Wiesz co, jak ja pierwsze lustro kupowałem to co prawda budżet miałem max 800zł i celowałem w 30D (to było chyba 2 czy 3 lata temu) ale mnie naciągnęli na forum na 40D za tysiaka i nie żałuję. Koledzy dobrze radzą tego 40D bo masz przynajmniej spokój do 100 tyś klapnięć. Takie moje zdanie zwłaszcza, że 40D nieco staniał :)
Dołóż parę złotych i weź 40D.