Szukam dobrej strony albo książek do nauki portretu.Od pół roku robię portrety ale nie za bardzo mi to wychodzi ale chciałbym się nauczyć dobrej fotografii w tym zakresie w tym zakresie. Może ktoś coś polecić? Będę wdzięczny
Wersja do druku
Szukam dobrej strony albo książek do nauki portretu.Od pół roku robię portrety ale nie za bardzo mi to wychodzi ale chciałbym się nauczyć dobrej fotografii w tym zakresie w tym zakresie. Może ktoś coś polecić? Będę wdzięczny
Poszukaj coś Sue Bryce - żadnego strzelania flashem, tylko światło zastane. Na początek powinno wystarczyć.
Mnie bardzo inspiruje ostatnio Hans-Jürgen Oertelt oraz Alberto Buzzanca.
Z pozycji książkowych natomiast posiadam te dwie:
Bardzo dobry poradnik:
50mm Prime Lens is NOT a Portrait Lens - YouTube
EOS_1DX serio? Jak ktoś umie robić zdjęcia to i KITem ładny portret zrobi :)
A ja się zgadzam z facetem. Te na 160 wygląda korzystniej niż 50 czy nawet 75 eq.
Ale ja nie kwestionuje tego, że dłuższe ogniskowe nie powodują przerysowań perspektywy tylko formę przekazywania wiedzy.
Porządny fotograf powinien pokazać uczącemu się wpływ różnych ogniskowych na wygląd zdjęcia, a na koniec zostawić radę, żeby świadomie dobierać sprzęt do efektu jaki się chce uzyskać.
Nie każdy portret to śmiertelnie poważne zdjęcie ograniczające się głowy i ramion, nie każdy portret musi być w stylu beauty/glamour.
Takiemu facetowi:
bez problemu pasowałoby zdjęcie wykonane 35mm.
Powtarzanie "50mm to nie jest obiektyw portretowy" świadczy o ciasnym rozumku i małej wyobraźni.
Zaznaczył, że najbardziej w przypadku kobiet. A zdjęcia które pokazywał były coś na kształt beauty / glamour. W reporterce robisz czym chcesz i jak chcesz. :) Co do jego tonu, to masa osób używa 50 mm na APS-C do zbliżeń twarzy masakrując tym modelki. Więc próbował im to wyperswadować łopatologicznie. Przykłady pokazał i na 50 i na 75 eq i na 160. :) Nawet jest tu świeży wątek, gdzie jakiś nowy użył 50'tki wg Ciebie kreatywnie. Popatrz na efekty.Cytat:
Powtarzanie "50mm to nie jest obiektyw portretowy" świadczy o ciasnym rozumku i małej wyobraźni.