Jaki najtańszy używany aparat kupić?
Wszystkie cropy canona od 450 w górę generują generalnie ten sam obrazek.
BODY to jest ostatnia rzecz na którą mam zamiar wydawać pieniądze.
Chcę przeznaczyć max.1000zł na body, będzie używane tylko z 50 f/1.8,
Za niecałe 1000zł mam body ze sklepu Canon EOS 1100D.
za:
Gwarancja
Filmy
przeciw:
jak będę chciał zmienić body na coś lepszego to tracę jakieś 400zł na odsprzedaży, kupując używanego 450d, sprzedaje za tyle za ile kupiłem
Za 650zł mam 4 letniego canona 450d, ale boję się wymiany migawki, problemów z matrycą, notorycznie odpadającej gumki okalającej wizjer itp.
Mogę jeszcze kupić 3 letniego 500d za 800-900zł i wgrać Magic Lantern.
Co byście wybrali używanego 450d, 500d czy nowy 1100D?
Jest różnica w szybkości serii, powiedzmy seria 4-5 zdjęć w RAW? bo takie będę używał
Odp: Jaki najtańszy używany aparat kupić?
a bierzesz pod uwagę 40d ? mocno zachwalana pucha
40D jako wół roboczy idealny ceny 600-800zł, Pytanie czy autorowi zależy na ergonomii i afie czy woli filmy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
szukałbym 650
650d za 1000pln chyba nie tak łatwo będzie trafić (chyba że takie bez ładowarki i papierów)
Jeśli nie chcesz stracić na ewentualnej odsprzedaży, to nowy 1100D jest najgorszą opcją.
Za to 40D wręcz przeciwnie. Do 1 tys. znajdziesz.
Dokładnie potrzebuje aparatu jako wół roboczy, nie lubię cackać się ze sprzętem, a wiem że drogie body cudów nie zdziała, nie brałem go pod uwagę, bo wydawał się bardzo stary, 40D ma już 5 lat na karku.
Ma robić zdjęcia i być tani.
40d z niczym nie kręci filmów
40D to świetne i szybie body, też miałem dosyć mały budżet i z pewnych względów (np. brak pokrętła głównego, górnego wyświetlacza) na serie xxxxD i xxxD nie zwracałem kompletnie uwagi. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Jeżeli chcesz kręcić filmy to niestety nic się nie da poradzić. Dopiero 50D będzie kręcił filmy po wgraniu Magic Lantern, tyle że to też wg. mnie sztuka dla sztuki- brak mikrofonu.
Zdziwiliście mnie, że 40D może konkurować z 1100D, myślałem że nowy procesor, postęp technologiczny eliminuje sam z siebie 40D.
40D - 2007 rok
1100D-2011
dużym atutem jest szybkość zdjęć seryjnych wynosząca 6.5 kl/s, dla 1100D jest zaledwie 3 kl/s, a na tym mi zależy
W takim razie będę szukał używanego 500d lub 40d