Awaria, błąd aktualizacji do Canon 50D
Mam mały problem, ponieważ mam aparat firmy Canon EOS 50D, jeszcze do niego podpięty batterypack firmy wiadomo, jakiej Canon BATTERY GRIP BG-E2N i obiektyw firmy Tamron SP 17-50 mm F/2.8 .
I zamierzam wgrać aktualizacje zgodnie z filmikiem:
Como instalar Magic Lantern en Canon 50D, 500D, 550D, 60D, 600D - YouTube
Pliki ze stronki
Magic Lantern | Downloads
I wszystko wykonuje zgodnie z filmikiem a się nie wiem czy zawiesza czy cos.
Na monitorze pokazuje się coś takiego:
canon-A.jpg - otoFotki.pl
Proszę o pomoc w rozwiązana problemu.
Odp: Awaria, błąd aktualizacji do Canon 50D
Pytanie:
Czy aparat staruje jak masz wciśnięty SET ? Wówczas ML nie jest uruchamiany.
Jakoś ten hosting fotek nie daje się przeglądać, wrzuć foto na forum przez jakiś inny np. ImageShark.
--- Kolejny post ---
Czy był soft zainstalowany w wersji 1.0.9 ?
wszystko podane:
http://wiki.magiclantern.fm/pl:install
--- Kolejny post ---
Taka procedura działa:
http://www.youtube.com/watch?v=3k81wbtyATI
Pytanie:
Czy aparat staruje jak masz wciśnięty SET ? Wówczas ML nie jest uruchamiany. (tak aparat startuje ze wciśniętym SET)
Jakoś ten hosting fotek nie daje się przeglądać, wrzuć foto na forum przez jakiś inny np. ImageShark. (http://www.fotoszok.pl/show.php/1840...non-a.jpg.html złej jakości ale jest)
--- Kolejny post ---
Czy był soft zainstalowany w wersji 1.0.9 ? (tak to jest soft 1.0.9)
wszystko podane:
pl:install [Magic Lantern wiki]
--- Kolejny post ---
Taka procedura działa:
Magic Lantern install Canon 50D - YouTube
I wiszę ze bardzo dobre linki podesłałeś, dzięki wielki. Już mam wgrane soft zainstalowane 1.0.9-ml-v2.3 i dobrze poszło. Tylko nie wiem jak wejść w ustawienia aparatu i włączyć funkcje filmu. I żebym mógł kręcić filmik.
Ustawienia ML poprzez "KOSZ" , a jest tego od groma.
Na tym forum masz sporo informacji:
videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie • [FAQ] Magic Lantern 550D - skrócony opis funkcji : Canon
--- Kolejny post ---
Musisz użyć trybu LV !
--- Kolejny post ---
Włączyć wpierw Movie Recorder.
wszystko już jasne, nie ma jak ktoś jakiego lajka nakieruje jak trzeba, jeszcze raz wielkie dzięki :), jak tylko baterie naładuję i już można obsługiwać sprzęt.
Cytat:
Zamieszczone przez
robiwielki
wszystko już jasne, nie ma jak ktoś jakiego lajka nakieruje jak trzeba, jeszcze raz wielkie dzięki , jak tylko baterie naładuję i już można obsługiwać sprzęt.
Każdy kiedyś był laikiem w jakimś stopniu czy dziedzinie. Tylko nie spodziewaj się jakości filmu jak z fizycznej kamery (do filmowania), bo tam działają nieco inne zasady.
Ale ML jest przydatny do robienia zdjęć - świetny jest IMHO Focus Peak. Masz od razu podświetlaną płaszczyznę ostrości. Poza tym włączony histogram i wiele...wiele innych.
jeszcze pytanko co do dźwięku, jaki mikrofon użycz aby był w miarę sprawny tek żeby bym nie za tani nie za drogi a w miarę sprawny.
Mikrofon to nie ten dział. Przede wszystkim na początku poczytaj o charakterystyce pracy różnych mikrofonów i skonfrontuj to ze swoimi oczekiwaniami. Mikrofon do wszystkiego to jeszcze bardziej odległa wizja niż uniwersalny obiektyw :)
Ja się podepnę do tematu, ale mam trochę inne pytanie:
Jak długo trwa aktualizacja firmware'u?
U mnie mieli już z pół godziny i nic na LCD się nie wyświetliło jeszcze...:/
Tu muszę zaznaczyć, że nie robię update'u z CF tylko przez Canon Utility ( przez kabelek USB), czy ma to jakiś wpływ?
Zgraj plik aktualizacji na czystą kartę i wrzuć kartę do samego body (bez obiektywu).
Włącz aparat i postępuj wg wyświetlanych poleceń na ekranie.
Aktualizacja trwa dosyć krótko , ale lepiej mieć naładowaną baterię.
życzę powodzenia.
pozdrawiam Wojtek