Odp: Lustrzanka do 1800zł.
600d albo używka 50d obiektywem nie poszalejesz i jedynie kit 18-55 is II :p
Piszesz o portrecie, przydałoby się w takim razie coś w miarę jasnego, do krajobrazu znowu coś szerszego. Proponuję 18-55 IS i 50 1.8.
Do tego dobierz dowolny w miarę nowy korpus. Obrazek wszystkie mają zbliżony ;-)
A jest możliwe (czy to tylko moje odczucia ;)?) , że pomimo tych wszystkich bajerów, dupereli lepszego af, głębi kolorów itd w pentaxie i nikonie, to jednak mimo tych parametrów canon robi lepsze zdjęcia ^^?
Możesz mieć odczucie, że canon robi lepsze :p a nawet nie tyle lepsze co po prostu bardziej Ci się podobają :)
Kwestia delikatnych różnic chociażby w kolorach :p
Body canona 1100D nie jest wcale takie złe, ma wszystko co jest potrzebne i niedrogie. Zaoszczędzoną kasę przesunąć na lepszy obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
Hej. Zamierzam kupić w nowym roku lustrzankę, więc ceny mogą się jeszcze zmienić (na co liczę :D).
Ogólnie robię dużo zdjęć, najczęściej krajobraz, architekturę lub portret. Makro to coś takiego gdzie u mnie na 100 "udanych" zdjęć jest 1 albo maks. 2 :P.
Lustrzanka, którą chcę kupić najlepiej by miała już w tej cenie wliczony obiektyw ^^.
Niski budżet spore wymagania, jeżeli odrzucimy makro (choć pytanie o jakich zbliżeniach mówimy) to proponowałbym 40D. Dlatego? Bo w do tej kwoty ze spokojem zakupisz 18-135 IS USM + 50 1.8 . 50-tka dobra do portretu, krajobrazu. Krajobrazy, dobrym optycznie i ostrą 18-135 ze spokojem . Taki uniwersalny obiektyw i zestaw.
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
A jest możliwe (czy to tylko moje odczucia ;)?) , że pomimo tych wszystkich bajerów, dupereli lepszego af, głębi kolorów itd w pentaxie i nikonie, to jednak mimo tych parametrów canon robi lepsze zdjęcia ^^?
Bo ja wiem, każdy aparat troszkę inaczej "przedstawia" świat.
"Dowcip" polega na tym że obecne lustrzanki bezlusterkowce dają już tak dobrą jakość obrazu że różnice w większości przypadków stają się pomijalne.
Nawet Sony zrobisz fajne zdjęcia ;-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Niski budżet spore wymagania, jeżeli odrzucimy makro (choć pytanie o jakich zbliżeniach mówimy) to proponowałbym 40D. Dlatego? Bo w do tej kwoty ze spokojem zakupisz 18-135 IS USM + 50 1.8 . 50-tka dobra do portretu, krajobrazu. Krajobrazy, dobrym optycznie i ostrą 18-135 ze spokojem . Taki uniwersalny obiektyw i zestaw.
Da radę to skompletować za 1800zł? Zadbany 40D to chyba około 1000zł, 18-135 ~700zł, 50 1.8 ~300zł, może przy odrobinie szczęścia się uda :-)
To może tak:
40d - 1000zł
18-55 is II - (150-200zł)
50 f/1.8 - 300-400zł (używka/nówka)
pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki do canona firmy newell :p wersja plastikowa około - 150zł
Myślę, że jak się dobrze poszuka to 900zł + 300zł + 150zł + 150zł = 1500zł
1500zł za fajny zestaw dla początkującego, do wszystkiego co wymieniłeś.
Ja byłem bardzo zadowolony z 40D, kita i mieszka m42 do macro. Do tego lampa i cyc glanc, da się robić fotki w kiepskim świetle ;) Swojego oddałem kumplowi za 800 zł, może nie jest idealny ale posłuży. Popieram przedmówców z zestawem 40D i 50mm