Sprzedaż zdjęcia - transakcja - jak to przeprowadzić.
Witajcie, Ci z którymi spotykam się na różnych podforach wiedzą, że robię fotki hobbystycznie i nie zarabiam w ogóle na tym i nawet o tym nie myślę, ale ostatnio wśród moich fotek samolotowych strzeliłem takie dość fajne zdjęcie, które zdobyło pewne nazwijmy to uznanie na portalach spotterskich.
Wrzuciłem tą fotę też na portal międzynarodowy, no i ku mojemu zaskoczeniu dostałem propozycję z zagranicy, wg moich ustaleń z USA, do wykorzystania tego zdjęcia.
I teraz tak - nie chodzi mi o to, by zapytać Was jak wycenić, itd, itp. (to jakoś tam sobie zrobiłem) - ale jak przeprowadzić taką transakcję, w praktyce?
Pomóżcie proszę, jak to zrobić jak już dogadam cenę z potencjalnym nabywcą?
Odp: Sprzedaż zdjęcia - transakcja - jak to przeprowadzić.
Po pierwsze gratuluję sprzedania zdjęcia :-) A co do płatności to Paypal byłby chyba najlepszym rozwiązaniem.
Jak nie masz to załóż sobie konto ( przydaje się przy wszelkich płatnościach i rozliczeniach internetowych ).
Jak nie Paypal to https://www.skrill.com/pl/ albo NETELLER Jeśli chodzi o Netellera to nie jestem pewien czy w Stanach może operowac ze względu na kwestie obsługi hazardu.
Ewentualnie przelew na karte, albo przelew na konto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Witajcie, Ci z którymi spotykam się na różnych podforach wiedzą, że robię fotki hobbystycznie i nie zarabiam w ogóle na tym i nawet o tym nie myślę, ale ostatnio wśród moich fotek samolotowych strzeliłem takie dość fajne zdjęcie, które zdobyło pewne nazwijmy to uznanie na portalach spotterskich.
Wrzuciłem tą fotę też na portal międzynarodowy, no i ku mojemu zaskoczeniu dostałem propozycję z zagranicy, wg moich ustaleń z USA, do wykorzystania tego zdjęcia.
I teraz tak - nie chodzi mi o to, by zapytać Was jak wycenić, itd, itp. (to jakoś tam sobie zrobiłem) - ale jak przeprowadzić taką transakcję, w praktyce?
Pomóżcie proszę, jak to zrobić jak już dogadam cenę z potencjalnym nabywcą?
Bangi, a dlaczego zdziwiłeś się, że ktoś chce kupić "dość fajne" zdjęcie? :)
Teraz do rzeczy - Czy pytasz o sam sposób przyjęcia należności? Bo to jest banał, chociażby Paypal i nigdzie dalej nie trzeba szukać. Tyle, że tu najważniejsza jest umowa licencyjna - czas i zakres wykorzystania zdjęcia, oraz wg. prawa jakiego kraju będą rozstrzygane ewentualne spory co do wykonania tej umowy. Myślę, że nie powinieneś nie być pewien skąd pochodzi nabywca licencji..
Co do platnosci zdecydowanie najlatwiej przez PayPal.
Pochwal sie co to za zdjecie :)
Zdjęcie to jest to ;)
Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Boeing 737-8AS - EI-DCJ - 33564 - Poland: Krakow - Balice / John Paul II International (KRK EPKK) - Marcin Jarosz
Czyli rozumiem, że ugaduję się mailowo z gościem odnośnie szczegółów, licnecji, itd. oraz ceny. On mi przelewa kasę, a ja mu wysyłam zdjęcie w takiej formie jakiej się ugadaliśmy, ale już bez znaków wodnych itp. itd?
Tak w ogóle dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zdjęcie to jest to ;)
Brawo!
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zdjęcie to jest to ;)
Uuu, bracie - takiego zdjęcia bym tanio nie sprzedał. Takimi zdjęciami, to się ludzie ustawiają na dłużej. Przemyśl trzy razy, zanim będzie za późno. Tego typu strzał, to się sprzedaje przez poważne agencje.
Ta Ela zwroci Ci sie szybciej niz myslales. ;)
Bangi gratki świetna fota :shock: