Witam,
Problem pewnie nie raz się pojawiał, ale nie znalazłem zadowalającego wyjaśnienia:
Przykładowe zdjęcie:
Jak zrobić tył skarpety (ten w otworze) jeśli jest fotografowana na nodze manekinie...?
Wersja do druku
Witam,
Problem pewnie nie raz się pojawiał, ale nie znalazłem zadowalającego wyjaśnienia:
Przykładowe zdjęcie:
Jak zrobić tył skarpety (ten w otworze) jeśli jest fotografowana na nodze manekinie...?
zrób sklejkę z dwóch fotek.
1. skarpeta na manekinie, żeby ją wypchać
2. zdjęcie skarpety leżącej na ziemi, ustawionej tak, żeby było widać fragment wnętrza
potem na komputerze sklejasz oba zdjęcia, dodajesz cień i gotowe.
Robiłem tak z ubraniami np tu:
Zamordujesz się ze sklejaniem. Do koszulek są specjalne manekiny więc podejrzewam, że i do skarpetek znajdziesz. Pytaj w zakładach gdzie sprzedają :)
Teraz kolejne pytanie...
Jak zrobić zdjęcie białych skarpet na białym tle.. ?
Tak samo jak na czarnym.
tło musisz oświetlić mocniej niż skarpety.
ja stosuję mleczną pleksi i robię to na dwa sposoby (w zależności od tego co uznam za lepsze dla danego produktu)
1. podświetlam pleksi od spodu a skarpetę od góry oświetlam słabszym światłem
2. ustawiam lampę z bardzo dużym dyfuzorem tak by światło odbite od pleksi wpadało do obiektywu. Wygląda to mniej więcej tak:
(z lewej aparat, w środku produkt, po prawej lampa z softboxem) - sorry za brzydki szkic ale rysowałem na touchpadzie w laptopie.
Mleczna pleksi czyli nie przepuszcza światła?
Pod skarpetą tez jest pleksi , która jest podswietlana?
Mi wyszło cos takiego przy wstawieniu do namiotu + lampa od tyłu z mocnym swiatlem + lampa od przodu z bardzo lekkiem swiatlem
(przebijanie nogi przez skarpete to bedzie moj kolejny problem do rozwiazania :] )
Jako trzecie swiatło została mi tylko żarówka błyskowa, która daje za mocne swiatło aby wstawić ją pod namiot..
mleczna pleksi przepuszcza światło (chyba że ona się inaczej nazywa nie znam się za bardzo - wygląda jak biała, mleczna ale przepuszcza światło).
przy ustawieniu nr 2. nie jest konieczne oświetlanie od spodu ponieważ światło padające z softboksu odbija się pod kątem od pleksi i aparat widzi odbicie softboxu. Efektem ubocznym jest powstanie lustrzanego odbicia fotografowanego przedmiotu (czasem do wada a czasem zaleta zależy od preferencji zleceniodawcy)
Namiot bezcieniowy to raczej nie jest zbyt dobry pomysł, ciężko zapanować na d światłem bo światło się odbija w środku od każdej ściany i oświetla z każdej strony -bez cieniowo ;) Ja wolę sam decydować gdzie mają być cienie i kontrasty a gdzie światło - produkty wychodzą bardziej plastyczne 3D
Przebijającą stopę przez skarpetę spróbuj zlikwidować przez zamalowanie skarpety kolorem skarpety. Wtedy powinien zniknąć zafarb manekina: mi wyszło to tak:
Jednak to się sprawdzi tylko przy skarpetach jednokolorowych. Przy innych będzie to trochę żmudna robota.
Przed chwilą strzeliłem na szybko fotkę skarpetki (moja noga, skarpetka narzeczonej)
1. fota prosto z aparatu, bez żadnej obróbki, żadnej korekcji ekspozycji ani żadnej korekcji krzywych. Tło idealnie białe 255,255,255
2. skarpeta z wklejonym wnętrzem
3. ustawiania światła i aparatu (statyw widoczny z lewej pomiędzy softboxem a parasolką) - zdjęcie z telefonu
Mleczna pleksi jest nieco przeźroczysta więc pod nią dałem biały karton żeby podłoga nie prześwitywała ale chyba nie byłoby to konieczne przy takim ustawieniu. Jak widać białe tło powstaje w wyniku odbicia światła od dużego softboksu.
Nie używam namiotów ponieważ totalny brak cieni spłaszcza zdjęcie i według mojej oceny produkt nie jest tak przestrzenny jak w przypadku widocznych cieni. Jednak to juz indywidualne preferencje