Odp: Świecące pixele w 5D III
Przeprowadź mapowanie bad-pixeli - myślę że robi się podobnie jak 5Dmk2
Miałem już kilka body (20D, 40D, 7D, 1D MKII, 5D , 5D II) i nigdy takich problemów nie było. Akurat w tym najdroższym takie szopki. Nie podoba mnie sie to :-)
Przy 8 pewnie nic nie wymienia i pozostanie tylko mapowanie. Ciekawe ile maxymalnie pixeli moze byc mapowanych w procesie produkcji?
Czy servis mapuje takie pixle gdzies na pozimie firmware czyli "ponizej" menu uzytkownika?
Zastosuj procedurę:
- odkręć obiektyw
- załóż nakrętkę na otwór obiektywu
- włącz manual clean w aparacie
- po 30s-minucie wyłącz aparat
- załóż obiektyw i zrób fotkę - bad pixele powinny zostać przemapowane i nie powinieneś ich już widzieć. Jeżeli je widzisz, oddaj aparat do serwisu...
Ta procedura dziala dla kazdego aparatu C? 30 sekunda, czy minuta?
a jaki problem sprawdzić? spróbuj z 30s, a jak nie zadziałą to zrób minutę, ot tyle- na oko mierzyłem ;) pomogło
Myslalem ze ta procedura uruchamia funkcje mapowania, a tu wyglada na jakies "czary-mary".
A czy istnieje odwrotna procedura? "Odmapuwywujaca" bad pixle?
nie wiem czy istnieje odwrotna, bo nikomu nigdy nie była potrzebna zapewne. W moich aparatach ta zawsze pomagała. Można też olać temat i obrabiać LR5 - tam bad pixele znikają przy obróbce z automatu.
W ogóle temat jest pomijalny i ja bym odpuścił stresowanie się. Wiadomo, że bad/hot pixele były są i będą zawsze i we wszystkich aparatach, nawet tych najdrożych - trzeba nauczyć się z tym żyć ;) pozdrawiam!
U siebie widziałem jednego, LR4 załatwia sprawę. Chociaż dawno już go nie widziałem, może sobie poszedł ;)