Laserowa korekcja wzroku - fotografia
Hej,
mam pytanie, które nie mam pojęcia do którego podforum zakwalifikować.
Mam wadę krótkowzroczności i astygmatyzm. Chcę zrobić operację korekcji wzroku metodą EPI-LASIK.
Moje pytanie jest takie - czy w jakikolwiek sposób może to wpłynąć na postrzeganie barwy, czy też cokolwiek związane z adaptacją chromatyczną wzroku (czy jak to się nazywa)? Generalnie - czy może wpłynąć negatywnie na fotografowanie i postrzeganie obrazów? Poza tym, że będę ostrzej widział bez okularów :D
No i czy generalnie znacie jakiekolwiek "przeciw" takim operacjom? Nieukrywam, jednym z powodów operacji jest właśnie fotografia, dużo podróżuję, pracuję na dalmierzach i męczące (i kosztowne) jest używanie soczewek korygujących i zwyczajnie gorsze widzenie w podróży. Chcę więc tą sytuację poprawić, a nie pogorszyć w żaden sposób.
Ktoś coś?
Odp: Laserowa korekcja wzroku - fotografia
A powiedzieli Ci jakie fajne doznania wizualne i zapachowe potrafią przydarzyć się w trakcie takiego zabiegu? :-) Mnie skutecznie odstraszają od przeprowadzenia, chociaż znam też człowieka (i przy okazji zawodowego fotografa), który ponoć był hardkorem i zrobił dwoje oczu za jednym strzałem. Raczej nie narzekał by miał jakieś problemy.
Nie mówili. Ale przeszedłem już w życiu kilka zabiegów, które zaliczają się do najbardziej bolesnych (zarówno fizycznie, jak i psychicznie) i generalnie ten temat mnie nie robi ;) Zwłaszcza, że zabieg trwa parę minut. No i tak - planuję zdecydowanie parę oczu od razu zrobić :) Wszyscy których znam robią parę zarazem w sumie, więc to chyba nie aż tak hardcorowe :)
Znam parę osób, które są po takich zabiegach i generalnie nikt nie narzeka (poza raz na miesiąc wiekszą suchością oczu, ale moje podobno już teraz są bardzo suche a mi to nie przeszkadza), ale to nie są osoby, których interesuje obraz. Dlatego pytam tutaj właśnie.
Jeżeli mógłbyś go podpytać o wrażenia długoterminowe to byłbym wdzięczny.
Moja kuzynka jest b. dobrym okulistą i jakiś czas temu sam chciałem sobie zrobić taką operację więc zapytałem ją kogo by poleciła ogólnie gdzi co i jak. Odpowiedziała żeby sobie darował zwłaszcza jak dużo jeżdżę samochodem wieczorem. Na rogówce tworzy sie okrągła blizna która powoduje mocne oślepianie przez samochody jadące z naprzeciwka. Ale mnie przekonało jedno zdanie - nie zna żadnego okulisty który sam sobie zafundowałby taki zabieg.
Co do blizny to zalezy od typu operacji bo jest metod wiele i to wpływa na ten efekt o ile wiem. Aczkolwiek dobra uwaga. Musze sie jej jeszcze przyjrzeć!
Drugi argument juz słyszałem i szczerze to mnie nie przekonuje i chyba jest przekazywany jako modna odpowiedz wsród okulistow :) Trzeba by zobaczyć ilu zna okulistow i ilu z nich kwalifikowalaby sie na operacje i miało w ogole jakis problem ze wzrokiem. Sprawa jest banalna. Operacje zazwyczaj wykonuje sie z powodu dokuczającej wady. Raczej mało kto zostaje okulista jeżeli sam ma problemy z widzeniem. A nawet jeśli to wciąż to mały odsetek. A z tego małego odsetka znowu pojawi sie grupa osob ktorej:
- wada nie przeszkadza na tyle
- boi sie jakiejkolwiek operacji
- szkoda pieniędzy
I jak juz odseparowalibysmy tych wszystkich okulistow to zapytaj sie czy zna choć jednego ktory sie nie zdecydował :) prawdopodobnie po prostu juz by nie było nikogo na liście :)
Skoro ja znam powiedzmy ok 1500 osob bliżej; z czego operacje wykonało sobie 4, to mysle ze nawet jak ona zna 100 okulistow to ciezko by było znaleźć choć jednego - zwyczajnie z powodu małej próby.
Druga sprawa to operacja to jednak luksus jakis. Czy jeżeli powiem ze nie znam nikogo kto posiada 1D-X tzn ze nie znam żadnego profesjonalnego fotografa? :)
Znam dwie osoby, które zrobiły sobie takie zabiegi. Obydwie po kilku latach wróciły do okularów.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk
O. A jaki powód?
Z tych co ja znam to najdłużej ma osoba 6 lat jakoś i mówi, że wciąż idealnie. I każda mówi, że nie żałuje i zrobiłaby to jeszcze raz.
Ja miałam Lasik 12 lat temu, nie zauważyłam, żeby coś się zmieniło w postrzeganiu barwy, ale - wtedy jeszcze nie fotografowałam, ogólnie nie zauważyłam, żeby coś się zmieniło poza ostrością.
Jakieś przeciw - jak to bywa przy zabiegach czy operacjach - coś może się nie udać, mogą być powikłania, przed operacją się naczytałam o tym sporo, nie zniechęciło mnie to jednak.
Generalnie - nie żałuję, chociaż po tylu latach i pracy przy komputerze (nawet do 10-12h dziennie) mam lekką wadę -0,25 na jednym i -0,75 na drugim oku, ale to mi w niczym nie przeszkadza. Po samej operacji miałam -0,25 na obu.
Z tym oślepianiem przez samochody nocą to osobiście nie mam z tym problemu w ogóle, natomiast mój mąż ma z tym problem, a operacji nie miał :) On ma taką teorię, że to jego duże źrenice są problemem, ja mam bardzo małe.
Sam zabieg był do wytrzymania, bo dostałam leki silnie uspokajające, bez tego byłoby na pewno ciężko :)
Wiesz, ja sie pytałem kuzynki która nie mała żadnego interesu żeby mnie do takiego zabiegu zniechęcać. I sama ma wadę wzroku ale stosuje soczewki i okulary. To samo doradzała swoim rodzicom, więc mam podstawy jej ufać w przeciwieństwie do okulistów którzy na takich zabiegach zarabiają na życie.
Jasne, nie neguję tutaj wiedzy Twojej kuzynki. Po prostu ten argument, że okuliści nie robią sobie operacji jest często bez żadnego pokrycia.
Ja w pełni nie ufam właśnie tym ośrodkom, bo wiem że są nastawione komercyjnie. Nie wchodząc w szczegóły wiem jakie są różnice jakościowe między różnymi ośrodkami. I wiem, że chce się na to zdecydować. Po prostu próbuję rozwiać wątpliwości. Tak jak strideer napisał - o tych rzeczach jak zapach nie wiedziałem. Mnie akurat to nie przeszkadza, ale pokazuje tylko, że nie o wszystkim się własnie wspomina...