Tamron 28 - 75 oraz 17 - 50 VC
Witam,
jestem tutaj nowy i dlatego chciałbym prosić o radę.
Posiadam Canona 600d z kitem canon 18-55 IS II.
Myślę nad zakupem jednego z poniższych tamronów :
- 28-75
- 17-50 VC
Fotografuję przeważnie portrety i krajobrazy. Czasami zdarzają się zdjęcia macro.
Który będzie lepszy ? ostrzejszy ? Proszę o opinie na temat tych obiektywów od osób które mają z nimi do czynienia na co dzień. Czy bardzo odbiegają od kita ? Czy sa one ostre w pełnym zakresie ?
28 - 75 ma funkcje macro co jest plusem poza tym ma przysłonę 2.8 od 28 do 75. Szczególnie te 75mm na 2.8 daje dużo plusów.
znowu 17-50 jest to obiektyw typowo do apsc. Ale czy na pewno będzie robił ostrzejsze zdjęcia od 28-75 ??
Dziękuję za odpowiedź.
Kamil
--- Kolejny post ---
Acha wiem jeszcze że 28-75 nie ma szerokiego konta ale to można załatwić tym że będę go wykręcał i uzywał kita od ogniskowych 18-28mm.
Odp: Tamron 28 - 75 oraz 17 - 50 VC
Cytat:
Zamieszczone przez
KamilPhoto
Fotografuję przeważnie portrety i krajobrazy. Czasami zdarzają się zdjęcia macro.
Który będzie lepszy ?
--- Kolejny post ---
Kupiłeś lustrzanke wczoraj prawda? :) Zostaw kit do krajobrazu, do portretu kup C50 1.8 i/lub C85 1.8 a Tamrony póki co sobie daruj. Co do ich ostrości to jest kwestia danej sztuki i zgrania z puszką (FF/BF).
Cytat:
Zamieszczone przez
tdominiak
Kupiłeś lustrzanke wczoraj prawda? :) Zostaw kit do krajobrazu, do portretu kup C50 1.8 i/lub C85 1.8 a Tamrony póki co sobie daruj. Co do ich ostrości to jest kwestia danej sztuki i zgrania z puszką (FF/BF).
no właśnie mam canona 50mm 1.8. Ale chciałbym zastąpić kita czymś jaśniejszym i lepszym pod względem ostrości. A wiele osób proponuje mi właśnie tego tamrona.
w cenie Tamrona VC masz Sigmę 17-50/2.8 OS Ex, o której było tu sporo ostatnio
jeśli Tamron, to bez VC, jest ponoć lepszy optycznie od tego ze stabilizacją, cena też niższa
no tak ale co z tymi tamronami?
Cytat:
Zamieszczone przez
KamilPhoto
no tak ale co z tymi tamronami?
Z Tamronami? Nic.
Tamrony się kupuje, jeśli już naprawdę nie ma innego wyjścia. Dysponujesz przecież kitem, który ma dobre opinie i 50-tką. Tym da się już robić zdjęcia. Jeśli musisz zmienić kita, pomyśl nad nową Sigmą 18-35/1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Jeśli musisz zmienić kita, pomyśl nad nową Sigmą 18-35/1.8.
Bardzo dobra podpowiedź. Kwestia funduszy, bo nie doszukałem się kwoty jaką chcę przeznaczyć autor wątku.
Kwota ok 1600zł.
Bo jakby nie patrzeć zależy mi też na ogniskowej. 75mm to minimum :)
Cytat:
Zamieszczone przez
KamilPhoto
75mm to minimum
Jeśli tak to (powtarzam się, bo dopiero co pisałem to samo w innym wątku) - puszkę zostaw, optykę, którą masz sprzedaj, a kup sobie wspomnianą Sigmę 18-35/1.8 do krajobrazów i jako standard, oraz Canona 85/1.8 do portretów. Będziesz musiał trochę dołożyć, ale warto to zrobić, bo na długi czas będziesz miał spokój z wymianą optyki.
kolega ma 1600 zł., a wy mu doradzacie sigmę za 3200