Zakup nowego body (6d) + szkło ?
Witam Wszystkich
Tytułem wstępu pozdrawiam Wszystkich serdecznie , mam na imię Tomek i liczę na małą pomoc w wyborze.
Po latach użytkowania d350-ki z kilkoma stałkami nadszedł czas na nową jakość.
Zdecydowałem się na 6D i jakieś szkło do tego FF.
No właśnie , jakieś?
Chciałby w końcu fotografować w miarę "szeroko" (dużo górskich wędrówek).
Portret oraz reportaż fotografuję sporadycznie (+/- raz w m-cu) , ale jak się trafi to do "bólu", ulica częściej.
Nigdy nie używałem zooma , bo nie posiadałem przyzwoitego jakościowo.
W większości klatek dominuje u mnie stałka Pancolara 1,8/50 , potem Jupiter-9 2/85 i sporadycznie Canon FD5,6/300 (przerobiony do EOS'a). Tele to inna historia (na później).
Taki zestaw przez kilka lat musiał mi wystarczyć (budżet :cry:,niestety) ale dał mi niezłą szkołę.
Jak wspomniałem wcześniej nadszedł czas na nową jakość w mojej pasji i zdecydowałem się na zakupy.
Starą , wysłużona 350'kę zamieniam na 6D. Jak wiadomo , cóż warta pucha bez szkła ? ...
Tak więc, pierwszy mój wybór padł na Canona EF 24-70mm f/4L IS USM , ale jest też EF 24-105mm f/4L IS USM.
Różnica ekonomiczna jest ewidentna i jednoznaczna , tyko co z jakością? czy adekwatnie? i czy ja jako "zaawansowany fotoamator" to zauważę?
Dłuższy zoom na pewno się przyda ,o ile jest dobry w tej 24-105. Wiem że krótki koniec w jednym i drugim modelu są podobne , a winieta aż tak bardzo mnie nie odstrasza.
Za oszczędności mam od razu kilka niezbędnych gadżetów do zestawu (battery grip, filtry itp.) , a to ważne bo to co posiadam na chwilę obecną odejdzie do "lamusa", albo zmieni właściciela.
Mam cichą nadzieję że znajdę Tu odpowiedź na mój dylemat lub choć wskazówki wyboru.
Krótko i na temat:
Zestaw1. Canon 6D+EF 24-70mm f/4L IS USM
Zestaw2. Canon 6D+EF 24-105mm f/4L IS USM+kilka niezbędnych dodatków (karta pamięci x2, batterygrip+bateria, filtr PL,ND itp.)
Z szacunkiem pozdrawiam z Karkonoszy.
Tomek
Odp: Zakup nowego body (6d) + szkło ?
Witam,
wg mnie zestaw nr 2 i nie odczujesz jakoś znacznie pogorszenia jakości zdjęć do opcji nr 1. Miałem to szkło i na 5d śmigało bardzo dobrze. Trochę ciemne do reprtażu w świetle zastanym, ale od czegoś trzeba zacząć.
Witaj
Bardzo dziękuję za zainteresowanie i opinę.
Pozdr.
Kupilbym 24-105. Nie sadze natomiast, żeby szczegolnie potrzebny byl Tobie grip. Już raczej dodatkowy aku i porzadny filtr polaryzacyjny.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kupilbym 24-105. Nie sadze natomiast, żeby szczegolnie potrzebny byl Tobie grip. Już raczej dodatkowy aku i porzadny filtr polaryzacyjny.
Witaj
Dziękuję za opinię , na pewno cenna.
Co do grip'a to oczywiście do przemyślenia. Na org. raczej się nie skuszę, a zamienniki są jakie są.
Nie mam doświadczenia na ile grip udogadnia fotografowanie w pozycji portretowej , a tylko to jest sensownym argumentem za.
Co do filtrów to oczywiście, wszystkie podstawowe na pewno!
Zastanawiam się jeszcze czy będę zmuszony do zmiany Cokina z "P" na "Z" (średnica holdera w "P" 75mm :confused: ) , bo połówki ND i np. tabak-Niezastąpiony ;).
Pozdr.
Może po prostu Sigmę 35? :) Powinna zastąpić 24-70... :P I jeszcze na jakieś 85 canona wystarczy...
24-105 to raczej używane szukaj jak już. Da się tym robić zdjęcia. Zakres całkiem uniwersalny.
Witaj
Dziękuję za podpowiedź. Sigma hmm? Kiedyś miałem i... chyba jakiś kiepski egzemplarz. Trochę jestem zdegustowany co do marki Si.ma, a poza tym skłaniam się w stronę zoom'a (uniwersalność) . Praktyka mi podpowiada - konkretna stałka i uniwersalny zoom.
Pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomero
Praktyka mi podpowiada - konkretna stałka i uniwersalny zoom.
Akurat w mojej ocenie Sigma 35 1.4 jest konkretną stałką. Niemniej jednak biorąc pod uwagę Twój priorytet uniwersalności zoom jest nieunikniony.
Witaj
Dziękuję za zainteresowanie i wypowiedź.
No właśnie cyt."zoom jest nieunikniony" i tym się kieruję ,a ta właśnie Sigma f1.4 może jutro albo za rok ;-) i to nie była oczywiście ta której używałem kiedyś ;-).
Z szacunkiem
Pozdr.
tomero nie kupuj zooma, miałeś stałki w 350, teraz przechodzisz na pełną klatkę, według mnie robisz 1 krok do przodu, a drugi do tyłu.
Weź lepiej 35 2.0 IS i 85 1.8, nie będziesz żałował. Koszt mniejszy niż 24-70 F4 IS.
Zrobisz jak będziesz uważał, gorzej jak przejrzysz zdjęcia i stwierdzisz, że te z 350 i stałek bardziej Ci się podobają.