Największa GO_ jaka wartość przesłony?
Cześć,
Mam do was pytanie. Na jakich wartościach przesłony Tamron 2.8 17-50 (bez VC) oferuje największą GO? Ponoć F8-9. Sprawdzałem fakt 1 plan jest ostry, ale 2 nadal mało wyraźny.
Pytam się o to bo słyszałem, że jest granica GO... na którym uwypuklają się brudy z matrycy czy ze szkła
Bawię się w "zdjęcia reklamowe" a tutaj duża GO jest pożądane.
--
Aa mam amatorską 450D ;-)
Odp: Największa GO_ jaka wartość przesłony?
Zobacz sobie wartosci na jakims kalkulatorze :)
Sent from my iPad using Tapatalk
Tylko, że kalkulator nie podaje mi wartości na których zaczynają być widoczne brudy. Dajcie jasną odpowiedź.
Poeksperymentuj, kiedy w przypadku Twojego aparatu zaczynają się pojawiać syfy - tak jest chyba najłatwiej.
<facepalm> Skoro nikt nie chce napisać odpowiedzi na zadane pytanie, to ja nie mam pojęcia jaki jest sens istnienia tego forum...:roll:
Największą GO masz na maksymalnej przysłonie. Ostrość już wtedy spada, na skutek dyfrakcji. Albo rybka, albo akwarium. A co do matrycy to wyczyść. :P
A Ty myslisz ze jest jakas oskreslona wartosc, ktora dotyczy Twojego obiektywu i Twoich syfos na matrycy? ...
Sent from my iPad using Tapatalk
jellyeater za odpowiedz ;-)
Nie mam dużego stażu na tym forum, ale uważam, że nie zwalnia ono z myślenia. Skąd inni mają wiedzieć jakie masz syfy na matrycy? Najłatwiej, najszybciej i z największą dokładnością sprawdzić to samemu i ocenić na swoje oko :)
PS: robiłem zdjęcia butów do sklepu internetowego, i na ogniskowej ok. 135 mm i przysłonie między 9 i 11 było moim zdaniem OK. Wszystko było ostre i nie miało syfów.
Nie rozumiem wogóle pytania, co ma jedno do drugiego. Jak masz syfy a matrycy, to obojętnie jaką dasz przysłonę, to i tak będzie je widać. Jeśli dla zapewnienia dużej głębi ostrości będzie potrzebna przysłona np. 22 to co, nie dasz?