Odp: Jaki aparat dla amatora?
60d +18-135is or 18-200is?
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
60d +18-135is or 18-200is?
dzisiaj usłyszałem od koleżanki która pracuje w MM, że mają odradzać amatorom lustrzanki, bo potem klienci przychodzą i marudzą, że AF nie działa :(
Nikon d7000 + nikkor 18-200 vr ii albo 5100 + 18-300 vr
Fuji X100s - dla amatora idealny, dla profesjonalisty też da radę, piękne jpgi wypluwa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Fuji X100s - dla amatora idealny, dla profesjonalisty też da radę, piękne jpgi wypluwa ;)
proponujesz dla amatora kompakta za 5 k ze stałoogniskowym obiektywem który ma służyć min. do robienia zdjęć fok z samolotu i jednocześnie dziewczyny na plaży ??? :D
ponoc kolega miał już e520, więc 'obyty' z lustrzankami... no jak coś to ultrazooma jakiegoś można poradzić.
a co do MM to się nie będę wypowiadał, bo nie mam zbyt dobrej opinii o wiedzy osób tam sprzedających o towarach, które mają w asortymencie...
Cytat:
Zamieszczone przez
kamamax
Ja, jako stary wyjadacz zostałem zapytany przez kolegę jaki aparat ma kupić, by fotki piękne wychodziły. I tu mam problem, bo nie jestem onanistą sprzętowym, focę pełną klatką a słoiki czerwonym paskiem szpanują.
No ale... Kolega przedtem miał Olympusa E-520, który to skroili mu w US. I chce teraz kupić lustrzankę. Ale moim skromnym zdaniem lustro dla amatora to szpan i tyle. Duże, nieporęczne, koszty słoików itp.
Do brzegu. Pytanie brzmi: co mu zaproponować, co by był zadowolony. Czyli mógł robić w miarę poprawne zdjęcia na wycieczkach, wieczorem, fokom z samolotu (jest pilotem) i swoje dziewczynie na plaży.
Ja nie mam pojęcia na temat rynku foto i dlatego proszę o radę. Może jakiś Nex?, jakieś lustro Canona? Nikona? Przyjmijmy budżet ok. 5000 PLN (ale nie ostateczny)
Jesli chce lustrzankę która go trochę nauczy to Pentax K-30 z 18-135 WR niezły zoom ok. 3600.-, alternatywnie K-5II. Jesli chce mieć ruchomy LCD to jakiś soniaczek (choć ja nie jestem do nich przekonany).
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
proponujesz dla amatora kompakta za 5 k ze stałoogniskowym obiektywem który ma służyć min. do robienia zdjęć fok z samolotu i jednocześnie dziewczyny na plaży ??? :D
Do fok z samolotu będzie gorzej ale do innych rzeczy będzie idealny, foki zrobi z telefonu :D
Co jak co ale x100s daje radę, robiłem x100 ślub jako drugi aparat i dawał bardzo fajne zdjęcia, więc czemu miałby się nie sprawdzić u amatora? :D
niech kupi coś z serii canon G , +do lansu,foty ładne no i mieści się w kieszeni