Mam kilka pytań, kiedy stosować stofen oraz filtry CTO? Fotografowie ślubni - pracujecie w TTL czy Manualu? Jak to szybko i sprawnie ogarnąć? Mam małe doświadczenie w pracy z lampą repo. Będę wdzięczny za wskazówki, pomoc bez złośliwości.
Wersja do druku
Mam kilka pytań, kiedy stosować stofen oraz filtry CTO? Fotografowie ślubni - pracujecie w TTL czy Manualu? Jak to szybko i sprawnie ogarnąć? Mam małe doświadczenie w pracy z lampą repo. Będę wdzięczny za wskazówki, pomoc bez złośliwości.
Podejrzewam, że nikt tu nie da Tobie rady jak szybko i sprawnie osiągnąć "temat". Jest on zbyt obszerny, aby w kilku czy nawet w kilkunastu zdaniach wyjaśnić wiele kwestii. Doradzam skorzystanie z bogatej literatury, oraz przeczytania wątków, choćby z tego forum na temat "błyskotek". Zacznij od tego Techniki fotografowania z lampą błyskową
Stofen? Aby rozproszyć światło, "zgasić" cienie w słoneczny dzień
Filtry CTO? Aby mniej dłubać w PS:-), i juz na etapie wykonania zdjęcia mieć taką temperaturę światła flesza, jaką zamierzałem uzyskać.
Pozdrawiam.
Strobist Lighting 101 - str. 32, 35, 40 i inne
ja na sali daję tak: lampa E-TTL, pierwsza kurtyna, -1EV, wydłużam czas zależnie od warunków, palnik w sufit jak da radę, jak nie to inna ściana, robię przeważnie pod światła orkiestry ;).
załóż lampkę na parat i zacznij kombinować, w sieci jest co czytać i oglądać, na początek polecam blog Neila 'tangents' http://neilvn.com/tangents/
Nie sądzę, by któryś pracował w manualu. Nie ma na to czasu.
Czemu nie wymieniłeś trybu automatyki lampy?
Może się sprawdzić lepiej, niż TTL - brak przedbłysku, a co za tym idzie, brak efektu zmrużonych oczu.
Szybko i sprawnie? Nie da się.
Dokładnie, szybko to sie można ...A tak na poważnie, praca z lampa to na początku przygody lekka udręka- bynajmniej w moim przypadku, Też jestem na etapie nauki- jesli chodzi o prace na stopce aparatu gdy mamy zapiętą lampke to nie ma problemu. Natomiast jesli chodzi o strobist ( softboxy, modyfikatory itp ) gdzieś gdzie zabierane jest swiatło z lampy, to już lekka masakra jest. Ettl , manual hss.. jest co ogarniać
No ale to musisz zachować taką samą odległość od osoby/osób, a tu już może być trochę trudno, bo nie sądzę, że przed każdym zdjęciem wykonujesz jedno próbne:-) Przy scenach statycznych faktycznie może nie być problemu. Ja tam wolę aparat na M, a lampę niech obsługuje automatyka. Pozdrawiam