Na co zwrócić uwagę podczas zakupu studyjnych lamp błyskowych
W studyjnych lampach błyskowych są oznaczenia które mi nie za wiele mówią. Na co zwrócić uwagę przy zakupie tego typu sprzętu co z tych oznaczeń jest ważne a co można uznać za błahostkę a także jak dany parametr ma wpływ na zdjęcia? sprawa o tyle ciekawa, że tanie lampy są 4 i więcej raza tańsze od swych markowych odpowiedników. Pozdrawiam
Odp: Na co zwrócić uwagę podczas zakupu studyjnych lamp błyskowych
O jaką lampę chodzi i o jakie oznaczenia?
Co będziesz fotografował?
Czy byłeś kiedyś w jakimś studio (szkolenie, pokaz, warsztaty, itp)?
To ty musisz wiedzieć jakie dobrać parametry, aby osiągnąć zamierzony efekt.
Przykładowo na co wpływa czas trwania błysku? Czy ma wpływ na plastykę obrazu?
Cytat:
Zamieszczone przez
frani0
Przykładowo na co wpływa czas trwania błysku? Czy ma wpływ na plastykę obrazu?
Czas błysku wpływa na możliwość zamrożenia ruchu, która jest mierna w tanich lampach, bo długo świecą. Statyczne sceny pstrykane z ręki również można łatwiej poruszyć przy długo świecącej lampie. Mam długo świecące lampy, to wiem ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Czas błysku wpływa na możliwość zamrożenia ruchu, która jest mierna w tanich lampach, bo długo świecą. Statyczne sceny pstrykane z ręki również można łatwiej poruszyć przy długo świecącej lampie. Mam długo świecące lampy, to wiem ;).
Rozumiem, też mam wolne lampy pod tym względem, jednak mi moje udało się zintegrować z aparatem nawet na 1/8000 czy to znaczy, że jakbym miał markowe to nici z takiej szybkości?
Cytat:
Zamieszczone przez
frani0
Rozumiem, też mam wolne lampy pod tym względem, jednak mi moje udało się zintegrować z aparatem nawet na 1/8000 czy to znaczy, że jakbym miał markowe to nici z takiej szybkości?
O jakich "wolnych" lampach Ty piszesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
frani0
Quantuum R+1000
No to na małej mocy nie świeci długo, choć pewnie dłużej od niejednej systemowej.
Ok a co z położeniem palnika? Firma bowens ma go chyba bardziej wysunięty i też Quantuum wypuścił serię z wysuniętym palnikiem. Teoretycznie da to bardziej miękkie światło a jaka jest praktyka?
Cytat:
Zamieszczone przez
frani0
Ok a co z położeniem palnika? Firma bowens ma go chyba bardziej wysunięty i też Quantuum wypuścił serię z wysuniętym palnikiem. Teoretycznie da to bardziej miękkie światło a jaka jest praktyka?
Noo, prawdziwe lampy mają dość daleko wysunięty palnik, oraz np. jego osłonę szklaną. Wysunięcie daje równomierniejszy rozkład światła na płaszczyźnie dyfuzyjnej. Nie jest to kolosalna różnica, ale w pewnych warunkach coś takiego wychodzi przy obróbce zdjęć. Wspomniane wcześniej różnice plus stabilność temperatury barwowej, powtarzalność mocy błysku, oraz możliwość świecenia z np. 1/256 mocy - to są cechy prawdziwych lamp fotograficznych, które jednak są dość drogie w polskich realiach.
Za pomocą chińskich błyskotek konstruowanych "na podobieństwo" na szczęście również można zrobić doskonałe zdjęcia.