Wydruk zdjęć - wieczne problemy
Witam,
Jak pewnie większość fotografów/hobby-fotografów chciałbym wydrukować/wywołać swoje zdjęcia. Nigdy tego nie robiłem, a jeśli już to spotykałem się z wieloma problemami. Moje zdjęcia mają różne wymiary, bo z początku zmniejszałem do 640 później już zostawiałem rozmiary 960x1498 jeśli chodzi z zdjęcia pionowe, natomiast poziome 1400x934.
Pewnego dnia chciałem po prostu dać komuś w prezencie i zaniosłem do fotografa. Oczywiście zdjęcia zostały wydrukowane, ale były albo zamazane, albo woku nich robiła się biała ramka. Nie wiem jaki był tego powód.
Czy ktoś z Was jest mi w stanie podać jakąś firmę która może bardzo fajnie wydrukować moje zdjęcia? Aby z dokładnością były przerzucone, a nie z brakiem ostrości, zamazaniem, czy obwódką. Chodzi po prostu o wywołanie moich zdjęć, abym później mógł wrzucić je do antyramy i powiesić.
Odp: Wydruk zdjęć - wieczne problemy
Rozdzielczości do formatu 15x10 nie muszą być duże, byle było te najlepiej 300 dpi x 300 dpi. Dobre zakłady poligraficzne oferują próbniki, bądź programy gdzie możesz podejrzeć rozkład zdjęć by uniknąć białych ramek. Robisz to w przestrzeni sRGB?
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Rozdzielczości do formatu 15x10 nie muszą być duże, byle było te najlepiej 300 dpi x 300 dpi. Dobre zakłady poligraficzne oferują próbniki, bądź programy gdzie możesz podejrzeć rozkład zdjęć by uniknąć białych ramek. Robisz to w przestrzeni sRGB?
Z tego co pamiętam to właśnie chciałem wywołać do 15x10 i wyszło bardzo spikselowane, zamazane zdjęcie. Obrabiając w PS zapisywałem w jpg. i taki też format zanosiłem do zakładu. Tak wybierałem rozmiar i niestety.
Strona główna - dobry lab, wszystko łopatologicznie podane w jaki sposób przygotować zdjęcia. Można wysłać mejlem i odebrać via kurier.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Strona główna - dobry lab, wszystko łopatologicznie podane w jaki sposób przygotować zdjęcia. Można wysłać mejlem i odebrać via kurier.
Pozdrawiam.
A na jakiej zasadzie to działa? Bo widzę, że zakład jest w Krakowie, Ja jestem z Chorzowa (okolice Katowic), czy kurier przywiezie mi obrazy do domu? Jeszcze jedna sprawa. Jaki najlepiej wybrać papier? Perłowy, błyszczący? Co polecacie? Domyślam się, że ramka, białe paski, to coś o czym mówiłem wyżej, czego chce unikać, tak?
Są różne opcje przekazania zdjęć klientowi. Papier? Zależy od upodobań, preferencji. Sam decydujesz czy chcesz ramkę, czy nie.
Ja zawsze biorę matowy, ramka w zależności od finalnego przeznaczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mateusz.
A na jakiej zasadzie to działa? Bo widzę, że zakład jest w Krakowie, Ja jestem z Chorzowa (okolice Katowic), czy kurier przywiezie mi obrazy do domu?
Hmmm... Kto na oczy niechaj czyta...
Wszystko z detalami opisane jest na stronie...
Kurier rowerowy ma trochę daleko do Ciebie więc pozostaje poczta (polska?)
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Są różne opcje przekazania zdjęć klientowi. Papier? Zależy od upodobań, preferencji. Sam decydujesz czy chcesz ramkę, czy nie.
Ja zawsze biorę matowy, ramka w zależności od finalnego przeznaczenia.
Czyli jeśli wydrukuje sobie zdjęcia które na komputerze są rozmiarów 960x571 czy 960x1498 a w labie wezmę 20x30 wyjdą poprawnie, tak?
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Papier?
Ja zawsze biorę matowy
Ja zaś ZAWSZE "błysk":D
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
Mateusz.
Czyli jeśli wydrukuje sobie zdjęcia które na komputerze są rozmiarów 960x571 czy 960x1498 a w labie wezmę 20x30 wyjdą poprawnie, tak?
Nie wyjdą!! Wyjdą znaczki pocztowe. Może ciut więcej.
Poczytaj dobrze o rozdzielczości.
Odbitki z mojego pierwszego cyfraka o maksymalnej rozdzielczości 1600x1200 pikseli robiłem na papierze 15x10 cm. I wtedy było dla mnie OK, ale większego formatu bym nie zaryzykował.
Do formatu 20x30 cm musisz mieć odpowiednio więcej pikseli.