Jaka stałka do kompletu z 50mm 1.8 i 85mm 1.8?
Witam,
Chciałbym uzupełnić swój zestaw o coś szerszego. Zależałoby mi na tym, aby łatwiej i przyjemniej wykonywać zdjęcia portretowe całej sylwetki. Posiadam 550D, jestem amatorem a fotografia to dla mnie hobby. Co mam ciekawego i dobrego do wyboru poza nieprzyzwoicie drogimi Lkami?
Pozdrawiam.
Odp: Jak stałka do kompletu z 50mm 1.8 i 85mm 1.8?
C 28mm 1.8 lub C 35mm 2.0
I oczywiście sigmy 30 1.4 starsza i nowa "A".
Ostatnio bawiłem się nową. niesamowicie ostra od pełnej dziury. Na optycznych napisali, że 1.4 używalne ale bez szału...Nie zgadzam się z tym absolutnie, chyba że mieli kiepskawy egzemplarz ;)
Witam . Też mam 550D dokupiłem sigmę 35 1.4 z racji tego, że w przyszłości myślę o 6 D . Miałem tez na 3 tyg sigmę 30 1.4 na cropa (stara wersje ) od 2.0 użyteczna.
Tak jak dj_tomek napisał poleciłbym nową sigmę A 30 1.4
Jeśli jesteś amatorem i używasz puszki z cropem to rozsądnym wyborem będzie 35 2.0.Sigma 35 1.4 jest super szkiełkiem,ale produkowanym pod kątem profesjonalnym.Wówczas namawiałbym, jeśli miałbyś ff.W przypadku 28 1.8 usm nie odczujesz większej różnicy w perspektywie.Poza tym trochę cienko u niej z ostrością w narożnikach.
Cytat:
Zamieszczone przez
majson
J......................W przypadku 28 1.8 usm nie odczujesz większej różnicy w perspektywie.Poza tym trochę cienko u niej z ostrością w narożnikach.
Z tą perspektywą to bym polemizował. Używałem przez dwa lata 28 1.8, wiedziałem jak i kiedy go wykorzystać. Po zakupie 35 musiałem, a właściwie muszę się nauczyć od nowa tej ogniskowej bo niby 7mm, ale mimo wszystko różnica duża, zarówno na cropie jak i na ff. Moim zdaniem 35-ce bliżej do 50-tki niż 28-ki. Dlatego autorowi wątku poleciłbym jednak 28 lub coś jeszcze szerszego.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
...lub 24mm 1.4
Miało nie być L i nieprzyzwoicie drogiego ;), choć to rzeczywiście świetne szkiełko.
7 mm na szerokim kącie to bardzo dużo. Ja zauważyłem różnicę po przesiadce z 17-40 na 16-35. Tu nawet 1mm widać.
Dlatego do tego co masz proponowałbym coś szerszego.
85 na cropie zastępuje takie 135 na FF
50 na cropie to odpowiednik 85 na FF
Do tego przydałby się klasyczny odpowiednik 50 na FF czyli coś w granicach 28mm. I tu pasuje idealnie 28/1.8, który nie jest przesadnie drogi. Jeżeli szerzej, to pozostaje tylko 20/2.8, ale nie jest on zbyt rewelacyjny i podobne efekty, nawet czasem lepsze można uzyskać zoomami f2.8.
Alternatywą do 28/1.8 może być wspomniana sigma 30/1.4. Jest tańsza, jaśniejsza, może trochę lepsza optycznie, ale ma gorszy AF.
Na FF poleciłbym 35 2.0, ale na cropie chyba lepsza będzie 28 1.8. Ewentualnie wspominana już Sigma 35 1.4.
Hej!
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Przejrzalem sobie wszystkie przez Was zaproponowane obiektywy, przeczytalem różne recenzje, obejrzałem przykładowe zdjęcia.
24 1.4 odpada z prostego względu - to super droga Lka, na którą nie mogę sobie pozwolić.
Z pozostałych proponowanych najbardziej podobają mi się zdjęcia, które robi Sigma 30 1.4 HSM.
Gdzieś tam w planach zamierzam przesiąści się na FF - tutaj optymalnym wyborwem było by 28. 1.8 Canona. Jednak okropnie nie odowiada mi bokeh jaki to produkuje.
Czyli generalnie jestem jeszcze bardziej głupi po wszystkich lekturach niż byłem na początku. :(((((