Photoshop CC tylko w modelu subskrypcyjnym
Zdaje się, że ten temat nie był jeszcze poruszony na forum. Adobe zaprezentowało Photoshopa CC (od Creative Cloud) czyli wersję, która od wakacji będzie dostępna jedynie w modelu subskrypcyjnym dla użytkowników usługi Creative Cloud. Producent zapowiedział, że nie będzie więcej oferował licencji elektronicznych i pudełkowych na Photoshopa, nie będzie więc możliwości pracy z tym programem bez opłacenia abonamentu. Przez jakiś czas aktualizowane będą biblioteki ACR do PS CS6, ale tylko w zakresie obsługi nowych aparatów, bez dodawania kolejnych funkcji (typu Upright, Radial Filter, rozbudowany Healing Brush - które widzieliśmy w LR5 beta). Photoshop CC ma kosztować 20$ za miesiąc (tylko za tę aplikację) lub 50$ za miesiąc w pełnym pakiecie Creative Cloud. (ceny do potwierdzenia, piszę z pamięci)
Co sądzicie o tym posunięciu?
Odp: Photoshop CC tylko w modelu subskrypcyjnym
Witam
Przez jakiś czas praktycznie nic się nie zmieni.
Wersja CS6 (a i często poprzednie ) jest wystarczająco dobra aby była konieczność przejścia na nowe.
Przy częstym korzystaniu abonament może więcej kosztować niż zakup tak jak dotychczas wersji pudełkowej/elektronicznej.
W dodatku przy abonamencie mamy program tylko na jakiś czas, bez względu na to ile już za niego zapłaciliśmy.
Problem może zacząć się wtedy gdy nie będzie aktualizacji dla nowego sprzętu, z możliwością pracy (a w zasadzie wczytania )
formatu pliku RAW z nowego aparatu.
Pozdrawiam
Cennik jest tutaj: https://creative.adobe.com/plans?pla...&store_code=pl
Przyjrzałem się i albo jestem głupi albo czegoś nie rozumiem:
Photoshop: 24,59 euro lub 19,99 dolarów (za miesiąc)
CS: 61,49 euro lub 49,99 dolarów (za miesiąc)
Podane ceny z umową na 1 rok jeśli nie mamy licencji na cs3 i wyższe.
Czyli jak zapłacę dolarami to zyskuję w złotówkach 40zł miesięcznie za samego PS?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Czyli jak zapłacę dolarami to zyskuję w złotówkach 40zł miesięcznie za samego PS?
Podejrzewam, że nie zapłacisz dolarami. Dla rezydentów Polski będzie raczej cena w EUR lub w PLN, ale przeliczona z EUR.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
w Europie niestety mamy coś takiego jak podatek od wartości dodanej - czyli VAT - i stąd pewnie ta różnica w cenie.
Faktycznie - nie da się kupić. Cena przy zamówieniu zmienia się na euro.
Podatek podatkiem ale że w złotówkach 2/3 ceny? No to tym razem adobe na mnie nie zarobi. I nie chodzi o to czy 25 euro (czy jak w moim przypadku 12 za pierwszy rok) to dużo czy mało. Wole "starego". Od czegoś chyba jest PL oddział Adobe. Tymczasem infolinia nie pracuje ponieważ uważa, że dziś jest dzień świąteczny... Niech to będzie choć usd => zł + 23%.
A i jeszcze jedno: google na frazę adobe photoshop zwraca jako 1 wpis tytuł "Program do przerabiania zdjęć" który prowadzi do... oficjalnej strony adobe. Jak dla mnie jest to mega wpadka i choć wg aktualnej polityki nie kupie kolejnego PS przez następne 5 lat to mam nadzieje, że "przerabianie zdjęć" nie jest kierunkiem rozwoju tej aplikacji.
Takie czasy, że coraz więcej programów przechodzi na system suskrybcji.
Mało tego, kiedyś czytałem, że intel też chce przejść na taki system i aby procesor pracował w 100% trzeba będzie wykupić abonament.
Będzie jeszcze AMD. :) Chory pomysł co do procesora.
chory pomysł jeśli chodzi o PS-a. Niektórzy mają stację roboczą odciętą od świata ponieważ nie chcą się przy pracy rozpraszać, a i dzięki temu mają tylko komputer do pracy przy zdjęciach. Przykładowo instalujesz windowsa 7/8 + PS i na tym się kończy instalowanie zbędnych programów. Nie mając dostępu do internetu nie martwimy się wirusami, zaśmiecaniem dysku niepotrzebnymi plikami tymczasowymi a i komputer pewnie szybciej chodzi. W nowym PS-ie bez internetu ani rusz, firma nakazuje nam podłączenie komputera do sieci, nawet gdy my tego nie chcemy. - pomysł beznadziejny ze strony Adobe..
Obcy21 tak właśnie miałem to dziś tu wklepać.