C 5D I i co dalej ? "))))
Witam
Szukam pomocy :)
Zajmowałem się filmem.dok. Powoli wracam do foto .
Zastawiam się czy odkupić zoom czy dodatkową puszkę np: 6D ?
Mam 5D I i parę stałek L. Do wydania mam ok 6500.
Niestety nie mama żadnego zooma.
Pesymistycznie patrze na swoje szanse komercyjne dlatego się nie śpieszę / lubię zdjęcia ... zoomm tylko ze wzg. na wygodę ale 6D kusi .
Co waszym zdaniem .. :) bardziej optymalne ?:)
Będę wdzięczy z opinie /) pozdr
Odp: C 5D I i co dalej ? "))))
Patrz optymistycznie - sukces rodzi się w głowie :-)
Sam po części odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie. Jeżeli cenisz wygodę, to kupuj zooma z takiego zakresu ognisowych jaki będziesz wykorzystywał. Jeżeli zadowolony jesteś ze swoich stałek, sprzedaj clasica, dołóż jeszcze kilka PLN i bierz 5dmkIII. Jak budżet naprawdę napięty, to poczytaj wątek http://www.canon-board.info/canon-ds...html#post11590 i bierz, któregoś z nich.
Pozdrawiam
Jaki masz problem? Potrzebujesz zoom'a, wyższego iso, dodatkowych ogniskowych, lepszego AF, wyświetlacza.... ? Jeśli dylemat puszka vs szkło to szkło.
Chcesz kręcić filmy? Bo jak nie, to raczej mk1 powinien wystarczyć do zdjęć. :) Może nie warto nic kupować? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol.N
Co waszym zdaniem .. :) bardziej optymalne ?:)
Optymalne jest optymalne. Nie może być mniej lub bardziej.
Chcesz kupić zabawki czy masz jakieś konkretne wymagania?
Nikt nie da ci dobrej rady bez wiedzy co fotografujesz, jaki masz styl itd.
ja mam zooma i stałki - stałki używam zoom się kurzy
jakie masz stałki ? o jakim myslisz zoomie ?
jeśli nie masz 85L - kup ją, starczy na używaną prawie nową wersję II i rozkoszuj się fotami z 5d ;)
Kilka słów i układa się w głowie :) fajne to forum :)
Przepraszam że nie dopisałem szkieł i profilu foto.
Uwielbiam sałatki ale w sytuacjach nie przewidywalnych, improwizowanych nie mogę ich szybko zmieniać / robię reportaże w kluczu filmowym / dla siebie.
Komercjalnej patrząc to paranoja.... sporadycznie 1 w roku u znajomych napoiłem się na zawodowstwo / kiedyś troczę fot do książek wymuszone przez cięciami w redakcjach.
Sprzedałem kamerkę i uzbierałem kilka szkieł których mi czasem brakowało w filmowaniu tj : 14 I/35/85II/135/70-200II i tylko 5I
Logika i racjonalna wybór to Puszka...... a serce :) 50 1.2 lub 24 TS choć bez puszki LV nic nie zrobię. Dawno temu w szkole bawiłem się Linchofem i dlatego ciśnienie na TS
Nie jestem zawodowcem i mam rozterki .... rozumiem że to wybór bardziej sposobu myślenia ....
Jestem wdzięczny wszystkim za sugestie :) opije :) co ludzi z branży zawodowcy by wybrali ... ?
pozdr
Patrząc na szklarnie to bierz puche. Wygodniej się zrobi ;)
5d2 nie wystarczy ? kupisz używkę z małym przebiegiem (powiedzmy do 20 tysięcy zdjęć) za 4,5 max 5kzł
z zakładanego budżetu 6,5kzł zostaje nie mniej niż 1,5kzł
sprzedajesz 5d za minimum 1,5kzł - wraz z pozostałą kasą po kupieni body masz nie mniej niż trójkę nadal do wydania :)
czyli masz nowszą puszkę (ja wolę 5d2 niż 6d - kwestia priorytetów) i wolne 3kzł - możesz za to od razu kupić
dla wygody np 24-105 L IS które w razie czego bez problemu sprzedasz ...albo chwilę dozbierać i kupić używane 50 1.2L
gdyby to był mój temat i mając te szkła które wymieniłeś - kupiłbym 5d2, sprzedał 5d i chwilę później dokupił 50L :)
...24-105 miałem i sprzedałem, dokupiłem 24-70 2.8L - ciężko mi zapiąć go do body bo jakoś łatwiej wskakują na nie 35L albo 85L II ;)