[haze] moje foto przygody
Witajcie, w końcu przyszedł czas na założenie własnej galerii. Liczę na komentarze, szczególnie te negatywne które pozwolą ulepszyć moje fotograficzne umiejętności :-) Zacznę od kilku zdjęć makro, część jeszcze z czasów posiadania 50D, kilka nowych z 5D - nie mogę się doczekać nowego makro sezonu bo obrazek z 5D zdecydowanie bardziej do mnie przemawia:)
P.S. Żadne stworzenie nie ucierpiało w wyniku moich makro starań ;)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Odp: [haze] moje foto przygody
Jak dla mnie czyli kompletnego laika tematu makro najbardziej podoba mi się zdjęcie nr 1 i 5 . Co do reszty na ostatnim ostrość chyba trochę za daleko bo na dalszym skrzydełku.. na zdjęciu nr 7 za mało widoczny owad ale zza to kolorki fajne.zdjecie nr6 nie podoba mi się to że jest owad ujęty jest z góry mało atrakcyjnie w odbiorze. 2,3 i 4 podobnie . Pajączek w ogóle ginie w barwach kwiatu i nie przykuwa żadnej uwagi. :) Pozdrawiam i życzę udanej galerii .
Dzięki za opinię ;) czasem ciężko złapać owada inaczej niż z góry bo w końcu jest np. we wnętrzu kwiatu, a na 6 to nie jest widok z góry bardziej pod kątem mniej więcej 45 stopni do powierzchni) - zdjęcie obiektu wystającego ponad pokrywę śnieżną jakieś 5 cm ciężko wykonać inaczej;). Pajączek był malutki - to młody krzyżaczek słabo dostrzegalny na pierwszy rzut oka, to jest powiększenie 1:1 ale faktycznie można było zrobić crop ze zdjęcia - w każdym bądź razie złapałem pewnie jeden z pierwszych jego posiłków ;) Jeszcze raz dzięki za odwiedziny i budujące opinie!:)
Zdjęcia miód, najbardziej 7, piękne kolory. Czym popełnione ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dajt
Zdjęcia miód, najbardziej 7, piękne kolory. Czym popełnione ? :)
5D + tamron 60mm f2 macro ;) Dzięki!
9. Jedno z moich ulubionych
10.
Śnieg świetnie się sprawdził jako reflektor :)
11. nie zwierz
Oj czuję, że będę tutaj stałym bywalcem - 9 miód razy dwa!
Też przymierzam się do makro, czekam na sezon, może jakieś rady ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez maciek12ss
Co do reszty na ostatnim ostrość chyba trochę za daleko bo na dalszym skrzydełku..
Nie jest tak jak piszesz - płaszczyzna ostrości przecina motylka w połowie i dlatego tylne skrzydło jest gorzej widoczne. Spójrz na ostrość włosków przy odwłoku, z obu stron jest podobna. Płaszczyznę GO poza tym doskonale widać na kwiatku:)
Cytat:
Zamieszczone przez dajt
może jakieś rady ?
Cóż od siebie mogę powiedzieć tyle że zapomnij o czymś takim jak AF przy robieniu makro i zamiast poruszać pierścieniem ostrości poruszaj swoim ciałem ustawiając wcześniej na powiększenie jakie Cię interesuje ;-) Poza tym ćwicz snajperskie umiejętności :D (strzelanie z aparatu na bezdechu lub w ostateczności przy wydechu :D). Nawet przy przesłonach większych od f10 przy 1:1 mamy do czynienia z papierową głębią ostrości. No i trzeba unikać wietrznej pogody, bo jak nie to szału dostaniesz podczas fotografowania ;-)
Tak też zrobię. Jakiejś lampy do makro używasz? Bądź innych gadżetów?
Prawdopodobnie przy pajączku i na pewno przy 11 była odpalona zewnętrzna lampa (zwyczajna z założonym dyfuzorem), przy reszcie zdjęć żadnych dodatków;)
Kilka nowych (dzisiejszych) makro ujęć:
12.
13.
14.
15.