Odp: [jajo_antipo] Kulinarnie
Fajnie to wygląda ale mnie razi jedna rzecz... Poucinane sztućce oraz talerzyki...
co do 1 to się nie wypowiem bo go "nie czuje", ale dlaczego w #2 i #3 poucinałeś talerze (i kawałek papryki) oraz sztućce ? oraz w #2 lekko bym oświetlił prawy bok bo cień duży rzuca (przy oknie focisz ? )
Cytat:
Zamieszczone przez
exile
co do 1 to się nie wypowiem bo go "nie czuje", ale dlaczego w #2 i #3 poucinałeś talerze (i kawałek papryki) oraz sztućce ? oraz w #2 lekko bym oświetlił prawy bok bo cień duży rzuca (przy oknie focisz ? )
zazwyczaj głównym oświetleniem jest okno, plus blendą doświetlam. Co do tego przycinania, nie zwróciłem jakoś na to uwagi...
I mnie razi to przycięcie. Jedynka pod kątem chyba lepiej by wyszła.
Wygląda smakowicie <mniam>.
Poza kadrowaniem, wydaje mi się, że przydałoby się troszkę więcej światła wypełniającego - całość by była nieco jaśniejsza, a kolory soczystsze, "smakowitsze".
Oglądam bardzo często dużo popularnych blogów kulinarnych i tam też można zauważyć ucinanie talerzy, sztućców i innych dodatków. Posiadam też dwie książki o fotografii kulinarnej i nawet tam opisują takie techniki kadrowania, jako uzupełnienie kadru dodatkami, żeby nie był pusty, a głównym motywem jest wyeksponowanie potrawy.
Jeżeli z sensem tniesz to jest OK. Zdjęcie numer trzy, za szeroko jak na cięcia, ciaśniejszy kadr i byłoby OK. Zdjęcie dwa - papryczka z prawej strony jednak powinna być w całości. Zdjęcie numer jeden nie podoba mi się. Dodaj trochę błyskotek, zdjęcia będą wtedy żywsze... Odważniej podchodź szkłem bliżej potrawy... a pamiętaj to tylko moje spostrzeżenia, wcale nie muszą być trafne...:)
jajo_antipo
Zwróć większą uwagę, co masz w kadrze. Na zdjęciu 2 z tą apetyczną papryką z serem jest trochę za mała głębia ostrości. Papryczkę widziałbym całą w głębi. Ale co tam leży obok? Jakiś kawałek starej, przyschniętej. Podobnie na drugim planie - papryka już zupełnie nieapetyczna. A na talerzyku - jakiś pieprz, a może popiół, albo ziemia. Podobnie nieapetycznie.
Na zdjęciu 3 czepnę się zestawienia kolorów. Zielony z czerwonym się gryzie, więc zdecydownie zmieniłbym kolor talerzyka.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Fajnie to wygląda ale mnie razi jedna rzecz... Poucinane sztućce oraz talerzyki...
teraz takie kadry są w modzie