[gsfolium] Początki makro
Witam, chciałbym przedstawić moje pierwsze zdjęcia makro. Zaczynam przygodę z tą tematyką i bardzo mnie ona interesuje. Zdjęcia wykonywane za pomocą aparatu Canon 1100D z kitowym obiektywem 18-55mm. Zrobiłem ok. 20 zdjęć uznałem ,że jako tako tylko te dwa nadają się do oceny. Całość wywoływana w DPP. Proszę o solidną i obiektywną krytykę. "Przyjdzie" wiosna, będę robił zdjęcia w plenerze. W najbliższych planach mam zamiar zakupić pierścienie pośrednie.
1
2
Pozdrawiam gsfolium
Odp: [gsfolium] Początki makro
Makro jest wtedy, jak skala odwzorowania przekracza 1:1 ;)
Na drugim mam problem z zlokalizowaniem punktu ostrości, co wg mnie nie jest fajne.
Mogę tylko o odczuciach swoich bo nie znam się na tym, że 1 zdecydowanie bardziej mi się podoba, drugie w ogóle jakoś do mnie nie trafia.
Może dlatego, że kwiaty powinno się fotografować "z profilu" bo wtedy wyglądają znacznie ciekawiej (mniej płasko - jak na drugim zdjęciu).
Zgadza się drugie zdjęcie jest za płaskie, to były moje pierwsze próby. Czekam z niecierpliwością na znaczną poprawę pogody. Dzięki za dotychczasowe komentarze, jak tylko będę miał się czymś pochwalić to to zrobię.
1 fajńiejsze ale bym osobiście ciasniej kadrował
Za dużo zdjęć na raz, mi przypadły do gusty 4 i 11. Za to 1,3,9,12,13 ostrość chyba nie tam gdzie miała iść ...
Nie łatwo mi było złapać ostrość Industarem. Zrobię jeszcze ok. 100 zdjęć to wyczuję ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
Nie łatwo mi było złapać ostrość Industarem. Zrobię jeszcze ok. 100 zdjęć to wyczuję ostrość.
Niech licznik bije a z nim doświadczenie. Tylko nie ma sensu wrzucać słabych zdjęć. Lepiej 2-3 ale dobre :D