Tamron 70-300 USD vs bez USD vs Canon 55-250
Witam.
Posiadam canona 30d wraz z kitem 18-55 i w końcu nadszedł czas żeby kupić coś więcej. Po pierwsze na pewno jakiś jasny stały obiektyw, najprawdopodobniej 50 mm ze względu na małe możliwości finansowe biednej studentki. No i oczywiście zoom, bo brakuje mi go bardzo.
I tutaj moje pytanie. Czy jest bardzo duża różnica pomiędzy Tamronem 70-300 f/4-5.6 Di LD z opcją macro, a Tamronem z tą samą ogniskową, ale ze stabilizacją i USD, dokłądnie chodzi mi o 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD. Czy warto dopłacić drugie tyle za silnik i stabilizację? Dodatkowo dodam, że często robię zdjęcia makro, więc opcja z tym trybem jest dosyć optymistyczna. Biorę również pod uwagę canona 55-250 f/4-5.6 IS II.
Mogę liczyć na Waszą pomoc ? :)
Chciałabym jeszcze poznać Waszą opinię na temat stałego jasnego obiektywu do portetów, w których będę mogła uzyskąć małą głebię ostrośc. Czy canon 50 mm f/2,8 wystarczy czy szukać coś szerszego i jaśniejszego ? :)
Odp: Tamron 70-300 USD vs bez USD vs Canon 55-250
jeśli często robisz makro, to kup obiektyw makro :) np. canona 60mm macro
co do Tamrona 70-300 to nie mam tego z opcją makro, ale ten drugi ze stabilizacją i silnikiem jest naprawdę kapitalny. I nawet są osoby, które coś ala makro próbują z niego wydusić... look at this:
http://www.canon-board.info/pozostal...zdjecia-89255/
generalnie ludzie chwalą tego Tamrona
nie znam takiego szkła, ale do portretu polecałbym dłuższą ogniskową (85 dla popiersia, 135 dla samej twarzy), żeby nie było zniekształceń
canon 50mm f/1.8 na początek do portretów będzie jak znalazł i spokojnie wystarczy ;) no i cena dobra jak za możliwości tego obiektywu!
Na prawdę nie spodziewałam się tak szybkich odpowiedzi:) Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Jestem tu dopiero od dzisiaj, ale już mi się tu podoba.
A co do tego canona 55-250 ktoś miał styczności? :)
W przypadku Tamrona 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD dopłacasz nie tylko za USD i stabilizację. Mimo identycznych parametrów ogniskowych i przysłon są to zupełnie różne optycznie konstrukcje, ten Di VC USD jest znacznie lepszy od Di LD. Mam tego Tamrona i spokojnie mogę polecić.
Czytając testy tych obydwu obiektywów też wolałabym ten droższy, ale 1400 zł to dla mnie trochę przy dużo.
A co myślicie, żeby kupić używkę?
Cytat:
Zamieszczone przez
marta_k
Na prawdę nie spodziewałam się tak szybkich odpowiedzi:) Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Jestem tu dopiero od dzisiaj, ale już mi się tu podoba.
A co do tego canona 55-250 ktoś miał styczności? :)
Po wstawieniu awatara możesz spodziewać się 2x szybszych odpowiedzi...;)
Miałem canona 55-250 ale wersję pierwszą, i był to całkiem fajny obiektyw, może wyłączając af, na długim końcu potrafił mulić. Nie mnie gdybym zostawał przy cropie na pewno bym den obiektyw sobie zostawił, a tak musiałem się z nim pożegnać, a szkoda.
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Po wstawieniu awatara możesz spodziewać się 2x szybszych odpowiedzi...;)
Taką mam nadzięję ;)
hmm coraz więcej czynników ciągnie mnie żeby przyoszczędzić na tamrona z USD. Czytając wszelkie opinie, widzę same zalety ;)