Małe studio - kolor ścian
Mam możliwość zagospodarowania średniej wielkości pomieszczenia na potrzeby studia. Problematyczny może okazać się kolor ścian. Współwłaściciele nie koniecznie chcą zgodzić się na czerń zrle względu na przyszłe problemy przy ewentualnej zmianie funkcji pomieszczenia.
Jak bardzo kluczowy jest stopień wyczernienia ścian? Czy średnio szary. Wykorzystanie studia: nauka pracy w warunkach studyjnych, następnie w miarę postępów sesje portretowe.
Odp: Małe studio - kolor ścian
*Czy średnio szary wystarczy?
Białe ściany i sufit w małym pomiesczeniu wykorzystywanym jako studio wg mojej opinii są tylko problemem - znacznie mniejsza kontrola nad światłem chociażby dlatego, że nie zawsze można użyć plastra miodu czy grida. Owszem przydają się przenośne ścianki (które nie z przypadku są zazwyczaj czarne - przynajmniej te używane do separacji). Także im ciemniejsze pomieszczenie tym wg mnie lepiej w takim przypadku. Użyj takiej szarości na jaką później pozwoli Ci inne zagospodarowanie.
Pozdrawiam
Dokładnie takich opinii potrzebowałem. Dzięki!
Jeśli ściany i sufit są białe mogą służyć jako całkiem ciekawy modyfikator. Szare będą powodowały straty światła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Jeśli ściany i sufit są białe mogą służyć jako całkiem ciekawy modyfikator. Szare będą powodowały straty światła.
Oczywiście o ile chcemy żeby taki efekt zaistniał, ale według mnie (i ciężko się z tym nie zgodzić ) studio to kontrola nad światłem więc warto żeby otoczenie było jak najbardziej neutralne.
Pozdrawiam
szare, bo z szarego można zrobić biały lub czarny
a do zaciemniania i tak murzyny
Według mnie to tylko na białym da się tak zrobić oczywiście unikając prześwietlenia. Zdjęcie pierwsze z brzegu jako przykład.