Lightroom przycina muze w kompie podczas pracy.
Podczas machania suwakami LR 4, glownie balansem bieli czy szumami, przycina mi dzwiek z idacy z netu (radio, pandora itp) Zuzycie proca (amd quad core 3.2 ghz) z 12% w idle nie przekracza 30% podzas przycinania. Pamiec 16 gb wlasciwie bywa nie tknieta. Plyta glowna to GIGABYTE GA-790FXTA-UD5 AMD 790FX. Wszelkie sugestie beda mile widziane!!
Odp: Lightroom przycina muze w kompie podczas pracy.
Spróbuj zmienić ustawienia Affinity dla procesu Lightroom:
TaskManager -> right click on process Lightroom.exe -> Set Affinity
- i odnacz jeden core.
Zapewne wydajność w LR trochę spadnie, ale nie powinno się przycinać.
A próbowałeś po prostu zwiększyć priorytet przeglądarki na wyższy w task managerze?
pozwolę sie przyłączyć bo mam to samo przy słuchaniu muzy z youtuba . procek i7 2600k . u mnie głównie przy exporcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tormentor
A próbowałeś po prostu zwiększyć priorytet przeglądarki na wyższy w task managerze?
Jak to zrobic?
to raczej problem flasha, a nie Lr
ja mam starszy komputer, a nic nie tnie
Mam dokładnie taki sam problem. Również posiadam płytę główną Gigabyte'a ale inny model - GA-P67A-D3, i5 3570K, pamięć 16GB, dysk SSD.. Sterowniki płyty najnowsze, pobrane ze strony producenta :/
U mnie też tnie przy eksporcie płyta Gigabyte, 8GB ram :(
Ja mam taką delikatną i nie sprawdzoną przeze mnie sugestię, że winnym może być sterownik do kontrolera dyskowego. Może ktoś z takim problemem zechciałby sprawdzić jaki ma zainstalowany sterownik kontrolera (Microsoftu czy Intela) i dokonał zmiany jednego na drugi. W przypadku Windows 7 postawionego na czysto (czyli samemu z płyty instalacyjnej Windows, a nie np. z obrazu systemu w przypadku notebooków) będzie oczywiście sterownik Microsoftu. Wówczas ze strony Intela należy pobrać oprogramowanie odpowiednie dla danego chipsetu (nie mam na myśli zestawu sterowników "infinst" tylko Intel Rapid Technology lub inne stosowne dla starszych chipsetów), zainstalować i sprawdzić co się będzie działo. Jeżeli kontroler w systemie ma już sterownik Intela, to należy go usunąć i przywrócić sterownik Microsoftu. Od razu zastrzegam, że takie podmianki mogą doprowadzić do wywalenia systemu w przypadku konfiguracji z RAID-ami i niestandardowymi sterownikami - dlatego nie biorę odpowiedzialności za opisaną sugestię.
Podmienilem pamiec RAM z OCZ 16gb na nowe Kingstony 8gb, teraz dla odmiany muze przycina tez podczas skrolowania mysza obrazu przegladarki internewej..