Odp: color munki photo - jak?
Link do zapisu webinarium | Zarządzanie Barwą
Warsztaty Eduweb.pl – Monitor Graficzny, kalibracja i profilowanie | Zarządzanie Barwą
Rozszerzenie .icm oraz .icc to to samo - co do zasady rozszerzenie .icc było stosowane w systemie Mac OS, natomiast .icm w systemie Windows, ale to kompletnie bez znaczenia. Pytanie, czy profil trafia do katalogu c:\windows\system32\spool\drivers\color - a jeśli tak, to ew. kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję "zainstaluj profil"
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
tak jest tam ten profil. ale mnie chodzi o to ze jak wybieram w programie graficznym drukuj i chce wybrac oprofilowany wlasnie papier nie widze go-widze tylko rozne rodzaje papieru epsona a chyba powinienem go widziec aby wybrac go do wydruku.chyba ze cos nie rozumiem-sorki jestem laikiem
"Różne rodzaje papieru Epsona" to linearyzacje fabryczne - tych ostatnich nie da się zrobić, bo niestety nie ma takiej możliwości.
Musimy zatem wybrać jakieś ustawienie dla papieru Epsona, który jest podobny do papieru na jakim tworzymy profil, a następnie wydrukować wzorzec. Ważne jest, by zapamiętać ustawienia użyte podczas drukowania i później się ich trzymać, oraz by użyć opcji ICM - off (no color adjustment).
Jakiego programu używasz do drukowania? Nie wszystkie obsługują nowszą wersję ICC.
Cytat:
Zamieszczone przez
simon83
Jakiego programu używasz do drukowania? Nie wszystkie obsługują nowszą wersję ICC.
po obróbce zdjęcia używam do wydruku dołączonego do epsona programu Epson Easy Photo Print
Dzień dobry,
pozwolę sobie podłączyć się do tematu by nie rozpoczynać nowego wątku. Stałem się posiadaczem Color Munki kilka dni temu. Posiadam Monitor Samsung Syncmaster (ustawienia zresetowane do fabrycznych). Po kalibracji zarówno niezaawansowanej jak i tej zaawansowanej obraz, który widzę na monitorze ewidentnie jest szary. Kalibracji dokonywałem w różnych warunkach oświetleniowych i efekt jest podobny za każdym razem - zmienia się poziom szarości - miałem nadzieję, że urządzenie to kalibruje monitor tak by biały był białym, a czarny czarnym (nie odwrotnie jak to ktoś kiedyś powiedział z mównicy sejmowej ;-)) Czy ktoś z Was spotkał się z takim nazwijmy to problemem, co zrobić by to faktycznie miało sens?
Muszę Pana poprosić o rozwinięcie tematu, bowiem zupełnie nie wiem o jakim efekcie mowa.
PS. ColorMunki - ale jaki? Jest ich ze 4-5 modeli.
Przepraszam, że odpisuję dopiero dziś, jednak nie znalazłem czasu by zasiąść do kompa wcześniej (nadal wszystko widzę "poszarzałe").
Posiadam Color Munki Photo, po kalibracji jakiej dokonałem kilka dni temu (auto oraz manual) efekt jaki otrzymałem powalił mnie. Wyświetlany obraz "poszarzał", gdy otworzę okno folderu zamiast koloru białego mam szary - jedynie kursor myszy prezentuje się śnieżno-biało na jego tle. Przed rozpoczęciem kalibracji ustawienia monitora zresetowałem do fabrycznych (Samsung SyncMaster T190).
Czy profil monitora wykonywałeś oprogramowaniem dostarczonym z CMPhoto? Jest w paczce programów również aplikacja zbierająca próbki barw (bodajże ColorPicker) - zobacz co zbierze skanując w szczególności białą kartkę papieru. Być może posiadasz uszkodzony czujnik.