Zdjęcia na lodowisku - jaki sprzęt w rozsądnej cenie.
Witam!
Jestem początkującym użytkownikiem. Pasjonujący się hokejem pisanie o nim od pewnego czasu robiącym też zdjęcia. xxxxxxxxxx
Sprzęt to okazjonalnie kupiony aparat canon power shot sx10is. Jak wiecie szału nie ma. Proszę doradźcie coś w rozsądnej cenie tak żeby sprawiło się podczas spotkań hokejowych zwłaszcza, że tam dużo ruchu, akcji a ze światłem różnie. Ogółem coś używanego nawet ale tak żeby współgrało. Pomóżcie skompletować jakiś sprzęt. Z góry dziękuję!
Odp: Zdjęcia na lodowisku - jaki sprzęt w rozsądnej cenie.
Na początek dobrze by było jakbyś określił budżet jaki planujesz przeznaczyć na zakupy :) Będzie łatwiej :)
A więc tak z tego, co się już troszku orientowałem za aparat (pewnie używka) do 1500zł dam, a obiektyw coś tam czytałem i tak pewnie zostanie wzięcie na raty. Ktoś mi doradził 500D i do tego ewentualnie canon 70-200 2,8 bądź 70-200 4L bądź sigma 70-200. Co o tym sądzicie? Osobiście nie stać mnie na jakieś duże wydatki. to hobby, ale obecne zdjęcia mnie nie cieszą tym bardziej gdy oglądam inne. A hokej ma to coś w sobie. Na aparat sobie kasę uzbieram ale obiektyw już będzie ciężko, bo ceny są na dość wysokim pułapie. Ktoś pomyśli z czym do ludzi, ale może kiedyś będzie mnie stać na coś nowego i idealnego. Póki, co doradźcie jakiś zestaw dla pasjonata sportu, ale nie koniecznie mega profesjonalny...
Moja sugestia, po dość długim użytkowaniu: 1DmkII (z N lub bez) z rozsądnym przebiegiem (poniżej 100tyś) i sigma 70-200 2.8 II (tylko wczesniej przetestowana). Ten korpus bije na głowe wszystko inne w foto sportowej w tym zakresie cenowym.
Zrobione 1DmkII i 50.1.8
Cross Country | digart | digart.pl
Bardzo dziękuję, za każde sugestie :) Każda rada jest cenna zwłaszcza dla mnie średnio zorientowanego w temacie. Ten 1D Mark II jest chyba średnio dostępny. Np na allegro są 3 sztuki, a i cena chyba jednak nie osiągalna Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a, co do obiektywu Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. widzicie jakiś wart uwagi. Wiem, że to allegro i może być różnie w realu ale może upatrzycie jakąś sztukę wartą uwagi.
Kwestia polowania. Ja swojego z przebiegiem 80tys zdjęć sprzedałem za 1900zł. EOS-1D Mark II N bd stan (3039941178) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ten nie przekroczy raczej 2tyś. Myśle ze to kwestia cierpliwości. Cierpliowści która jak najbardziej sie oplaca. Cześci do niego ciągle są i jest to najbardziej Pro korpus canona. Jak dla mnie nie zastąpiona maszynka do robienia zdjęć. Obecnie zaczynam sie rozglądać za mark III jako korpusem plenerowym (sport, rodzina, itp) i zapasem do 5DmkII
Teraz wiem za czym patrzeć, dziękuję :) A jak sprawa obiektywów czy któryś z tych, co zamieściłem z allegro wart jest zainteresowania ?
Używany 50D + Canon 70-200mm/2.8 na raty ;)
W tym 1d mark II N jest mikrokalibracja ?
W obiektywy widzę, że wszyscy celują podobne. A jaka jest różnica w aparatach, tych które podali koledzy?