-
60d a 7d
Na forum już nie raz porównywano aparaty 60d i 7d. Patrząc na podane przez producenta parametry to różnice nie są ogromne. Obecnie mam 450d i robię zdjęcia ptaków z obiektywem canon 100-400. Przyjmując, że większość parametrów jest identyczna, to które z różniących się przemawiają za konkretnym modelem aparatu przy moich fotografiach.
Identyczne
matrycya - 60d ma powłokę fluorytową polepszającą samoczyszczenie
rozdzielczości - 60d ma kilka możliwości więcej, ale podstawowe są takie same
formaty zapisu
zakres ISO
migawka - 7d żywotność o 50 tyś większa ( podane parametry identyczne )
crop
balans bieli - 60d ma bardziej rozbudowaną korekcję
kompensacja ekspozycji
i wiele innych parametrów
Różnice
procesor - 7d ma dwa
zapis video
AF - ilość pkt ostrzenia 7d ma 19, a 60d 9
pomiar światła
zdjęcia seryjne - 7d szybszy
karty pamięci
LCD
wizjer
-
Odp: 60d a 7d
zdecydowanie 7D mam i polecam. jak dla mnie lepsza ergonomia Siódemki.
-
no i do ptaków :p lepszy i szybszy AF w 7d
-
Ja bym dodał jeszcze dwie istotne różnice:
- pancerny korpus z uszczelnieniami 7D,
- możliwość korekcji focusowania (AMF) z poziomu puszki w 7D.
-
Do ptaków to 7D. Dobra konfiguracja AF, wczoraj nawet testowałem w deszczu. Z wad to tyle że jest głośny.
-
7D, wręcz stworzony do tego typu fotografii. :)
-
Zależy wszystko od budżetu... Ja wybrałem 60D, ponieważ mnie na 7D nie było stać. Nie żałuję decyzji :)
-
No właśnie, autor wątku zapomniał o jeszcze jednej różnicy, przez pryzmat której trzeba patrzeć na oba body. To ok. 1600 zł.
Ja bym optował za 7d, bo jest po prostu bardziej ergonomiczny. Ale równie dobrze można optować za 1d mkIV. Kup po prostu aparat na który Cię stać.
60d też da sobie radę.
-
Jak Cię stać na 7D, to bierz śmiało. Mam, używam z 400 5.6 i bardzo sobie chwalę. Przykładowe fotki tutaj: BirdWatching.pl - Galeria - Lipcowe karmienie
-
Generalnie to 7D jest lepszy i niestety droższy. Jest lepiej wykonany, posiada większe możliwości, tylko te kolory jakieś takie inne.
W sumie to sprzęt na lata wykonany ze stopu magnezu. Osobiście mam, używam zamiennie z 5D2 i nie narzekam :)