Obiektyw Canon 50mm 1.8 a szumy
Witam
Kupiłem ostatnio używany obiektyw Canon 50mm 1.8 II
Czy wyeksploatowanie obiektywu ma wpływ na większe szumy na zdjęciu ?
Porobiłem fotki tym obiektywem i mam wrażenie że widać większe ziarno i na raw i na .jpg niż na moim kitowym 18-55mm
Według mnie nie powinno mieć to wpływu ale kurcze sam już nie wiem co myśleć.
Odp: Obiektyw Canon 50mm 1.8 a szumy
50mm ma ostrzejszy obraz i może z stąd to odczucie.
Może podam linki to ocencie sami.
Jak wygląda sprawa z ostrzeniem na tych fotkach ? mam wrażenie że nie zabardzo co ?
ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
bo mam jeszcze parę dni na ewentualny zwrot/ wymianę tego obiektywu
Hej,
No generalnie nie jest za wesoło z ostrością tych zdjęć które wykonałeś, dodatkowo wydaje mi się że dzieci były w ruchu i stad ten brak ostrości, ale mogę się mylić.
No właśnie dziecko stało w miejscu. Ostrzyłem ręcznie, to moje początki w fotografowaniu i może jeszcze nie mam takiego wyczucia w ostrzeniu.
Jak najlepiej ustawiać ostrość ? poprzez live view + zoom do ustawiania ostrości czy zdać się na wizjerze i kręcić aż będzie pikać ?
Dodam że mam Canona 600D
A czemu ostrzyć ręcznie z obiektywem AF ? Af w 50 1.8 to nie usm, ale wciaz af.
ten obiektyw nie nadaje sie do manualnego fokusa:) ma zbyt luzne wszystko:)
Teraz tak sobie pomyślałem że może problem w czym innym jest. Te fotki robiłem na 1.8 i głębia ma chyba zaledwie kilka centymetrów, może wystarczyło minimalne przesunięcie dziecka i ostrość się posypała
Generalnie jak wszystkie te fotki powyżej są na 1.8 to powiem ci że ostrość masz lepszą niż ja na 2.5 :P
wszystko jest ok :p ale używaj AF :p jest głośny i musi trochę pomielić ale jest chyba lepszy niz ostrzenie reczne (w tym przypadku)