DLO i szkła spoza bazy danych - to żaden problem :)
Witam,
Jako, że dość często pojawia się problem ubogiej bazy obiektywów w DLO dlatego mądre głowy wpadły na sposób jak zmusić moduł do pracy z dowolnym szkłem.
Wkrótce ma zostać dodane w DPP++ automatyczne zmienianie metadanych z poziomu DPP właśnie, ale póki co można to robić ręcznie. Pokrótce opiszę cały proces, by osoby nieanglojęzyczne nie musiały korzystać z ułomnych wciąż translatorów, a całość opisana jest tutaj: DPP++ • View topic - Tutorial : How to make DLO work with non compatible lenses
Jako, że pracuję na Windowsie opiszę tylko jak to działa w tym systemie, koledzy sadownicy w powyższym linku znajdą również instrukcję dla siebie.
1. Ściągamy ExifTool http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/...ftool-9.14.zip
2. Wypakowyjemy, zmieniamy nazwę z "exiftool(-k).exe" na "exiftool.exe" chodzi o usunięcie (-k)
3. Tak zmieniony plik wklejamy do katalogu głównego C:Windows
4. Następnie ściągamy ten plik http://u88.n24.queensu.ca/~bogdan/exiftoolgui515.zip wypakowujemy gdziekolwiek.
5. Otwieramy plik wykonawczy ExifToolGUI.exe (możemy na pulpicie zrobić skrót do niego)
6. Wybieramy plik (.CR2) w którym chcemy zmienić rodzaj szkła w metadanych, następnie w prawym oknie programu klikamy na górny przycisk Maker w celu dokładnego podglądu danych, również obiektywu, a o to nam głównie chodzi.
7. Klikamy na przycisk ExifTool Direct znajdujący się w dolnym obszarze programu.
8. W linii komendy wpisujemy nazwę roboczą szkła, które znajduje się w bazie DLO a jego składnia powinna wyglądać następująco:
-LensType="Canon EF 28-70mm f/2.8L"
(Autor zaznacza, że należy stosować spacje, oraz unikać rozszerzeń typu USM.)
9. Wciskamy Enter i w podglądzie mamy nowe szkło :)
Teraz bez kłopotu możemy zastosować DLO dla obrazu :) Wprawdzie praca zoptymalizowana jest pod kątem szkła z bazy danych, ale przy podobnych ogniskowych sprawdza się to wyśmienicie, polecam sprawdzić.
Ciekawostką pozostaje fakt, że po otwarciu INFO o obrazie w DPP wciąż mam dane pierwotnego szkła, optymalizator DLO natomiast hula jak ta lala :)Na Tamrony, Sigmy, Tokiny i całą resztę ponoć działa również :)
Poniżej kilka pomocnych oraz nawiązujących linków:
DPP++ • View topic - DLO : Correspondance Table between Non-compatible lenses and compatible lenses - przykłady jak budować składnie dla szkieł
Canon : Digital Lens Optimizer | Main Factors for Image Quality Deterioration | Outline - jak działa DLO
Feedback on DPP DLO module - Canon Digital Photography Forums
!!! YES !!! DLO can work with non compatible lenses !!! - Canon Digital Photography Forums
DPP++ • View topic - Tutorial : How to make DLO work with non compatible lenses
Powodzenia :)
Odp: DLO i szkła spoza bazy danych - to żaden problem :)
Ja dane obiektywu w ExifToolGUI zmieniam nieco inaczej. Po zaznaczeniu konkretnego Rawa - foty w programie ExifToolGUI, otwieram Modify na górnej belce. Następnie wybieram Makenotes Canon. Po wybraniu interesującego mnie obiektywu, klikam na dole w "same as Lens Type" i w okienku na dole pojawia się nowy obiektyw, zaznaczam ptaszkami change i backup (to jest kopia orginalnego Rawa - na wszelki wypadek), następnie klikam Save i otwieram zmienionego Rawa w DPP korzystając z DLO Canona. Bawiłem się w ten sposób zmieniając manualnego Soligora 135/2.8 na Canona EF 135/2 :) , kita EF-S 18-55/IS na Canona EF-S 17-55/2,8 - tu nawet jest zachowane info o ogniskowej na której została wykonana fota. Zamieniałem także Canona EF 85/1,8 na Canona EF 85/1.2 i Canona EF 50/1,8 na Canona EF 50/1,4. Działa wszystko wspaniale :)
aberrację chromatyczną też "wycina" jak w "normalnym" DLO?
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
aberrację chromatyczną też "wycina" jak w "normalnym" DLO?
W 85/1,8 po zamienieniu na 85/L II i potraktowaniu przez DLO - abberacje są wycięte chyba lepiej niż w samym DPP bez żadnych podmianek. Przede wszystkim 85/1.8 robi się piekielnie ostra i można tak odzyskiwać fotki lekko poruszone. Jedyna wada tego rozwiązania że przy dużym ISO wzrasta znacząco szum, choć ma podobny charakter jak ziarno na kliszy.
1. Fotka crop 100% obiektyw canon ef 85/1.8 wywołana w DPP - usunięcie abberacji w DPP wł.
2. Fotka crop 100% obiektyw canon ef 85/1.8 jako ef 85/1.2 L II - wywołana w DPP - usunięcie abberacji w DPP i potraktowanie Rawa w DLO.
szczerze mówiąc - średno, fiolet bije po oczach
ja obrabiałem fotki w dlo z "nieszczęsnego" 17-85 (17 mm) i były super, bez śladu aberracji
u Ciebie widzę tylko wyostrzenie
Cytat:
Zamieszczone przez
addarek
Ja dane obiektywu w ExifToolGUI zmieniam nieco inaczej. Po zaznaczeniu konkretnego Rawa - foty w programie ExifToolGUI, otwieram Modify na górnej belce. Następnie wybieram Makenotes Canon. Po wybraniu interesującego mnie obiektywu, klikam na dole w "same as Lens Type" i w okienku na dole pojawia się nowy obiektyw, zaznaczam ptaszkami change i backup (to jest kopia orginalnego Rawa - na wszelki wypadek), następnie klikam Save i otwieram zmienionego Rawa w DPP korzystając z DLO Canona. Bawiłem się w ten sposób zmieniając manualnego Soligora 135/2.8 na Canona EF 135/2 :) , kita EF-S 18-55/IS na Canona EF-S 17-55/2,8 - tu nawet jest zachowane info o ogniskowej na której została wykonana fota. Zamieniałem także Canona EF 85/1,8 na Canona EF 85/1.2 i Canona EF 50/1,8 na Canona EF 50/1,4. Działa wszystko wspaniale :)
No ale w tej wersji i na nowych korpusach nie wykonasz tego tym sposobem, o tym piszą w podanych przeze mnie wątkach. W nowym DPP++ ma być opcja, że z okna podglądu zdjęć w DPP będzie można dokonać tej zmiany w sposób dziecinnie prosty wybierając po prostu obiektyw, który jest w bazie DLO.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
szczerze mówiąc - średno, fiolet bije po oczach
ja obrabiałem fotki w dlo z "nieszczęsnego" 17-85 (17 mm) i były super, bez śladu aberracji
u Ciebie widzę tylko wyostrzenie
Oj nie średnio, nie. 85 1.8 to chyba najbardziej aberujące szklo jakie miałem (już nie mam), często aberacje tam potrafią być tak monstrualne, że aż niewiarygodne :)
często aberrację usuwam ręcznie, także z jpg (open as raw file)
ab. chr. produkowana przez 17-85 (na 17 mm) jest nie do pobicia, ale wtedy DLO okazuje się idealnym narzędziem - niestety, tylko na niskich czułościach (na skutek "agresywnego" wyostrzania b. rośnie szum).
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
-LensType="Canon EF 28-70mm f/2.8L"
...a jak wpisac dla 70-200 2.8L na 70-200 2.8 IS II. chodzi mi o wersje "II" , jak to wklepać duże dwa i (bo mi nie działa wówczas) ?
Cytat:
Zamieszczone przez
addarek
Ta metoda, którą podałem powyżej rzeczywiście działa tylko ze starymi wersjami programów - ja używam exiftoolgui 411 i exiftool 8.56. Są one o wiele łatwiejsze w użyciu, nie trzeba nic wpisywać, jedynie klikamy i zmieniamy obiektywy. Teraz wgrałem najnowsze wersje - dla mnie to jest horror. W nowych wersjach, tam gdzie jest Modify, znikły pozycje Makenotes: Canon... i Makenotes: Nikon. Ponieważ mam staruszka Canona 30D to pozostanę jednak przy starych wersjach programów.