Fotografia produktowa 360 stopni - głowica/rotator ? soft ?
Hej :)
Zamierzam do swojej oferty dołożyć fotografię produktową 360 stopni.
Myślę teraz nad kompletem - statyw - głowica/rotator - stolik oraz oprogramowanie - możliwie wydajne i w dobrej cenie.
90% produktów u mnie to obuwie sportowe więc więcej niż 2 kg na stoliku się nie pojawi
technicznie - ujęcia produktu co 10 stopni
znalazłem wstępnie taki rotator: Rotator RD16
oraz stolik na statyw: Stolik 3D - obrotowa nakładka na rotator+kolorowe pokrowce
samego statywu jeszcze nie szukałem, tak samo nie mam pojęcia w jakie oprogramowanie uderzyć - ważne aby był zapis w formacie quick tima - mov oraz flash.
Zastanawiam się czy jest jakaś tańsza i wygodna opcja właśnie z kombinacja statyw - rotator - stolik.
Głównie chodzi o stabilność oraz o możliwość dokładnego i wyczówalnego odmierzenia kąta 10 stopni - nie na czuja :)
Odp: Fotografia produktowa 360 stopni - głowica/rotator ? soft ?
Z doświadczenia powiem, że nie idzie na tym nic zarobić ;)
Rotator RD16 dobry, ale polecam wziąć w sklepie w którym można zwrócić. Miałem jakąś sztukę z luzami, wymieniona na wolną od wad. Stolik 25cm może być zbyt mały.
No, dużo wytrwałości życzę. Angielskiego używa?
Yofla
I polecam sprawdzić polski system MODE360°
Softgbs pracuje na co dzień systemem 360st do małych i dużych produktów/ludzi jednej z polskich firm. Jest on o tyle wygodny, że dostarczają też soft, który z automatu skleja szybko prezentacje w dedykowanym formcie lub swf, gif. Co prawda nie jest bez wad, bo ma bardzo mizerne opcje edycji ale na sklepy internetowe jest ok. Takie dedykowane rozwiązanie to jednak ogromny koszt - w zależności od wersji 10-40tys zł.
Dzięki za podpowiedzi :)
Co do budżetu tu na ten moment komplet statyw + stolik + głowica/rotator to chciałbym się w 1,5 tys zł zamknąć.
Studio mam kompletne i mam 2 sklepy internetowe jako stałe zlecenie na produktówki obuwia z czego dodatkowe fotki 360 stopni miałyby na początek stanowić partie po 30-100 par miesięcznie więc nie będę na start mieć potrzeby aż takich wydatków :)
Chyba że dojdzie inny stały klient a obecny zwiększy ilość produktów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
softgbs
[] dodatkowe fotki 360 stopni miałyby na początek stanowić partie po 30-100 par miesięcznie więc nie będę na start mieć potrzeby aż takich wydatków :)
Chyba że dojdzie inny stały klient a obecny zwiększy ilość produktów :)
30-100 par miesięcznie i nie opłaci się zainwestować z 15 tyś? To za ile Ty robisz te 360°?:shock:
stawka 30zł netto tylko nie chciałbym inwerstować dużo - kto wie czy klientowy się nie odmyśli a ja z tymi klockami zostane :)
To może z własnego doświadczenia podpowiem.
Bardzo łatwo jest wykonać samoróbkę z .... 2 okrągłych desek do krojenia np. SUPER DESKA OKRĄGŁA Q340x15mm (2920372099) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Od spodu górnej deski delikatnie nawiercasz środek, od spodu dolnej deski wkręcasz srubkę.
Do deski można dokleić np. papier lub kawał białej pleksy.
Potem kątomierz i zaznaczasz sobie skalę :)
Koszt takiej samoróbki to koszt desek + trochę Twojego czasu :)
Z doświadczenia powiem, że sprawdziło się to bardzo dobrze (nawet w zastosowaniach pro).
Cytat:
Zamieszczone przez
efbiaye
Z nieba mi spadłeś dobry człowieku :D
Zabieram się do roboty ^^
Adam Słodowy wiecznie żywy ;)