Odp: Jaki obiektyw pod APSC?
Co rozumiesz przez "do połowy uda"? Że za ciasno?
Tak, lekko za ciastno dla mnie jest :)
To w takim razie czemu w ogóle bierzesz pod uwagę obiektywy o jeszcze dłuższej ogniskowej?
Powinieneś szukać czegoś szerszego... 35, 28, 24 mm?
Nie masz jakiegoś kita albo innego zooma o zakresie rzędu 17-50 mm? Mógłbyś na nim sprawdzić jaka ogniskowa tak naprawdę jest ci potrzebna.
wiesz ja widziałem piękne zdjecia z 135L :) które wycinały całą postać idealnie :) ale były również na FF :)
nie mam kita :) niestety....
--- Kolejny post ---
Tutaj można zobaczyć o co mi chodzi :) widze podpiętą 135 pod APSC zdjęcie nr 9 :)
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=105818&page=650
Cytat:
Zamieszczone przez
xxmystiquexx
wiesz ja widziałem piękne zdjecia z 135L :) które wycinały całą postać idealnie :)
Mimo, że faktycznie na FF o większe rozmycie tła jest łatwiej, to powinieneś przyswoić jeszcze jedną zmienną mającą kolosalne znaczenie dla bokeh: odległość (od obiektu fotografowanego i od tła).
No tak wiem również że im dłuższa ogniskowa przy tej samej jasności to tło jest bardziej rozmyte :)
Ale oczywiście odległość od tła oczywiście ma znaczenie :) jednak mi chodzi tylko o i wyłącznie o maksymalną możliwość "wycięcia całej osoby " ze zdjęcia:) Tak jak jest to widoczne w linku powyżej :)
Temat nadal uważam za aktualny :)
Tylko czy jest sens brać 70-200 f4 bez IS?
Ja nadal rozmyślam nad sonarem 200 f 2.8 :) bez is af i innych zbędnych rzeczy :) interesuje mnie sama optyka:)
efekt ma być taki jak na ww zdjęciu:)
--- Kolejny post ---
a moze smc takumar 135 f 2.5 albo soligor 135 f2?