Odp: Canon 1100D czy 600D?
Porównanie aparatów - Optyczne.pl Porównaj sobie. moim zdaniem nie warto. Nie miałem ani jednego, ani drugiego, ale z czystych porównań danych nie warto. Kasę wsadź w jakieś szkiełko 50mm 1.4. Zyskasz znacznie więcej, albo wyjedź na jakiś płatny plener. Zaznaczam że to moja osobista opinia i nie trzeba się z nią zgadzać. Miłego dnia.
Jeżeli chodzi wyłącznie o jakość obrazka, to różnicy nie zobaczysz. Jedynie technicznie puszka jest nieco lepsza, ale to już kwestia indywidualnych preferencji.
Jeśli byłby to pierwszy zakup, to z pewnością wybrałbym 600D a tak to polowałbym raczej za jakiś czas na model xxD ze względu na ergonomię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jeżeli chodzi wyłącznie o jakość obrazka, to różnicy nie zobaczysz. Jedynie technicznie puszka jest nieco lepsza, ale to już kwestia indywidualnych preferencji.
Jeśli byłby to pierwszy zakup, to z pewnością wybrałbym 600D a tak to polowałbym raczej za jakiś czas na model xxD ze względu na ergonomię.
Znajomy twierdzi, że jeśli xxxD to 650D jest OK ze względu na AF - tylko ta cena.
Sprzedając teraz 1100D musiałbym budżet pomnożyć x 3 - odpada.
Prędzej kupię sobie jakiś przechodzony obiektyw. Np 70-200 L f/4. Tylko czy 1100D z takim obiektywem nie będzie wyglądać jak żebrak ze złotym łańcuchem?
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Prędzej kupię sobie jakiś przechodzony obiektyw. Np 70-200 L f/4. Tylko czy 1100D z takim obiektywem nie będzie wyglądać jak żebrak ze złotym łańcuchem?
A w dodatku obiektyw biały będzie :P. Nie dbaj o wygląd, dbaj o szklarnię.
ej bo teraz żałuję, że zmieniłem 450d na 600d :( chociaż mam uchylny ekranik i nagrywanie :(
W cenie 600d kupi się coś lepszego zdjęć i filmów ? Bo trochę nagrywam i tu 600d spokojnie wystarcza :>
Mam jeszcze pytanie, czy 650d ma określoną żywotność migawki i producent daję na to gwarancję? Wiem, że 600d został olany :o!
No ja osobiście bym 450 na 600 nie zamienił, chyba że właśnie ten chylany ekranik i video były ważne :), ale i tak w cenie 600D nic lepszego do filmu byś nie dostał. Gwarancja przebiegu migawki? To tylko w jednocyfrowych, a i to nie wszystkich.
Nie wiem dokładnie jaka jest różnica między 1100D, a 600D, ale ponad rok temu zmieniłem z 1000D na 500D i uważam, że to była dobra decyzja mimo, że kosztowała mnie to 1000zł.
No ja też ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany 450d na 600d :) używam tych samych obiektywów i na moje oko obrazek z 600d wygląda lepiej :p
Z moich doświadczeń - po 600D możesz spodziewać się:
- nieco lepszego wykonania/ergonomii (jakość plastyków, gumowane pokrycie chwytu, obrotowy ekran, ultradźwiękowe czyszczenie matrycy etc.)
- lepszego wyświetlacza (wyższa rozdzielczość)
- rejestracji wideo FullHD
- pewniejszego AF (wyższa czułość centralnego punktu AF)
W moim przypadku, właśnie praca AF z jasnymi stałkami sprawiła, że straciłem serce do modelu 1100D. Jeśli Twój 1100D prawidłowo ostrzy z Twoją "szklarnią", możesz ten punkt zaniedbać.